Britský objev Jungle žádá na debutu o pozornost

25.08.2014 13:30 - Martin Spurný | foto: nytimes.com

Britské duo Jungle opravdu nemá potřebu přílišné sebeprezentace. Jim totiž stačí, že jsou momentálně "Busy Earnin'". Přestože by se mohlo zdát, že s hudbou právě začínají, jejich promyšlené promo napovídá, že v hudebním průmyslu nejsou úplní nováčci.
8/10

Jungle - Jungle

Skladby: The Heat, Accelerate, Busy Earnin', Platoon, Drops, Time, Smoking Pixels, Julia, Crumbler, Son Of A Gun, Lucky I Got What I Want, Lemonade Lake
Vydáno: 14.7.2014
Celkový čas: 39:11
Vydavatel: XL Recordings
Kapela Jungle vznikla na začátku roku 2013 se dvěma členy, kterými jsou Josh Lloyd-Watson a Tom McFarland. Vše bylo pod rouškou tajemství, které opadlo až s příchodem této debutové nahrávky. Tehdy ještě svět jejich tváře ani jména neznal, pouze iniciály J a T. Dva prvně vydané singly "Platoon" a "The Heat" byly doprovozeny videoklipy, které díky svému virálnímu charakteru zvládly přitáhnout pozornost nejednoho vyznavače tanečních rytmů. Jejich zvuk obsahuje fragmenty soulu, funku a elektroniky, tedy nic závratně jedinečného v dnešní době plné reminiscencí, v čem ale formace vyniká, je jejich jedinečné uchopení.

Ve videu k singlu "Platoon" se o pozdvižení postarala šestiletá holčička Terra, která si naklonila internet nekompromisním breakováním, v druhém případě si pro sebe celou stopáž klipu k "The Heat" přivlastnilo bruslařské duo High Rollaz. Třetí krůček obstarala ve svižném videu k "Busy Earnin'" taneční skupina, o zbytek se nedávno postarali dva pánové v nejlepších letech ("Time").

Rytmem tepající obsah klipů tedy není pohybem naplněný náhodou. Pokud jste už stačili omrknout všechna výše uvedená videa, uznáte, že oddat se tanečním rytmům Jungle je velmi snadné. To jsme ale věděli už dávno před vydáním eponymního debutu. Deska nabízí i druhou tvář, kterou přibývající upoutávky k desce nestihly odkrýt.

Album začíná o poznání dravěji, než jak nakonec skončí. "The Heat" i "Busy Earnin'" jsou hitovky s obrovským potenciálem. Čtvrtý track "Platoon" nabízí zvukovou míchanici, která se pro Jungle stává téměř esenciální - funkový základ s tropickými kytarovými ozvěnami a táhlými, naléhavými klávesovými motivy. Jindy ("Julia") dostáváme reggae namočené v takřka triphopovém bezčasí, jehož BPM ale stále zůstává v přijatelné hladině. To vše pod neustálým dohledem perfektního dvojhlasu obou hlavních protagonistů.

Ačkoliv je téměř celá deska dělaná na počítači, včetně schválně napodobených dechů, koncerty dostávají daleko živější ráz. Jungle se v tu chvíli rozrostou v sedmičlennou skupinu s vokalisty, bubeníky, kytaristou, někdy i s dechovou sekcí, což slibuje skvělou podívanou. Pokud smutníte nad tím, že letošní nahrávka zaoceánských Chromeo nedopadla podle vašich nejlepších očekávání, tato vypiplaná nahrávka pro vás může být skvělou náhradou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY