Nine Inch Nails představili dechberoucí show

13.06.2014 18:37 - Jaroslav Hrách | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Po pěti letech se k nám konečně vrátila americká industriální legenda Nine Inch Nails v čele s Trentem Reznorem. Kapela se kromě pořádně nadupané show plné těch největších hitů postarala o otevření nového multifunkčního sálu v pražském Karlíně stojícího na místě bývalé továrny.

Live: Nine Inch Nails

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 11. června 2014
support: Cold Cave
setlist: Me, I'm Not, Copy of A, The Beginning of the End, Terrible Lie, March of the Pigs, Piggy, Reptile, Burn, Gave Up, Sanctified, Closer, Find My Way, Disappointed, Came Back Haunted, The Great Destroyer, Wish, The Hand That Feeds, Head Like a Hole, The Day the World Went Away, Hurt
Fotogalerie

Nine Inch Nails, Forum Karlín, Praha, 11.6.2014
© klapper.cz / musicserver.cz
Nově otevřený prostor Forum Karlín, do kterého se vejde až tři tisíce lidí, otevřel Trent Reznor se svou kapelou Nine Inch Nails tuto středu. I když se koncert nevyprodal, společenský sál byl opravdu narvaný natěšenými fanoušky (téměř každý měl na sobě tričko s logem NIN). Vždyť už to taky bylo pět let od posledního koncertu, který u nás v České republice proběhl!

Od osmi začali hrát američtí předskokani Cold Cave. Rozehřát publikum se jim však nepodařilo, i když se snažili z plných sil. Unylý synth-pop byl místy neskutečně nudný, elektronické podklady nevýrazné a nezachránil to ani zpěvák Wesley Eisold, který se pravděpodobně pokoušel ve svém hlasovém projevu o co nejvěrnější kopii Roberta Smitha z The Cure. Trochu na vině bylo špatné a příliš tiché ozvučení, kvůli kterému Cold Cave nevynikli a místo jejich hudby byly slyšet spíš rozhovory kolemstojících lidí. Kapela se alespoň v samotném závěru svého setu rozloučila s celkem vydařenou skladbou "Icons Of Summer".

Nine Inch Nails, Forum Karlín, Praha, 11.6.2014
© klapper.cz / musicserver.cz
Ozvučení se rázem zlepšilo s příchodem prvních tónů Nine Inch Nails a jejich úvodní skladby "Me, I'm Not". Dunivý zvuk se rozléhal po celém sále, který následně vystřídal svižnější song "Copy Of A" z poslední vydané desky "Hesitation Marks". Následně spadl zbytek opony a odkryla se celá stage, kde byl již připravený bubeník Ilan Rubin. A teprve v tento okamžik začala ta pořádná jízda. Společně s tím si Trent Reznor k následujícím skladbám obstaral kytaru a kromě charismatického zpěvu se opřel i do strun.

Pro Nine Inch Nails je typická jedna věc - obsazení skupiny se na koncertech velmi často mění. Na tom pražském jsme tedy kromě frontmana Trenta Reznora a bubeníka Ilana Rubina mohli vidět ještě kytaristu Robina Fincka a klávesistu Alessandra Cortiniho. Celá kapela byla naprosto skvěle sehraná a zásobovala publikum těmi největšími hity. Zazněly především starší skladby z alb jako "The Downward Spiral", "Broken" či debutu "Pretty Hate Machine", nechyběly však ani ty novější kousky. Opravdu silným momentem vystoupení bylo pozvolné tempo u klidné skladby "Find My Way" z poslední nahrávky, při níž vynikl Trentův zpěv. Zlatý hřeb večera pak následoval při přídavkové "Hurt", jejíž text se rozléhal celým sálem.

Nine Inch Nails, Forum Karlín, Praha, 11.6.2014
© klapper.cz / musicserver.cz
Vedle vynikajícího hudebního zážitku nesmím opomenout perfektní vizuální show, která byla hotovou pastvou pro oči a která se postarala o jedinečnou atmosféru již tak jedinečného koncertu. Precizní osvětlení a světelné efekty umocňovaly dojem z hudby, během které Nine Inch Nails ani na chvíli nepolevili. Každá skladba se dočkala trochu jiných efektů, v jednu chvíli běžely abstraktní animace na světelné stěně a hned nato celkem intenzivně blikaly světelné lampy všemi barvami. Být epileptik, pravděpodobně se válím po zemi.

Nine Inch Nails předvedli ve středu večer opravdu strhující vystoupení bez jediného zaškobrtnutí a dokázali svým fanouškům, že jsou stále výjimečnou kapelou. Úspěšně také pokřtili nově otevřený sál Forum Karlín, kde by nás mělo čekat plno dalších skvělých koncertů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY