Shakira vypraná dočista dočista

16.04.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Hit "Whenever, Whenever" kolumbijské zpěvačky Shakiry dobyl všechny světové hitparády, a to naprosto zaslouženě. Její debutové anglicky zpívané album "Laundry Service" již další podobně povedenou skladbu sice neobsahuje, ale i tak nabízí mnohem lepší pop, než jaký jsme od dívek jejího věku a zjevu zvyklí. Však si celou desku taky složila a produkovala sama.
6/10

Shakira - Laundry Service

Celkový čas: 49:14
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Shakira je krásná čtyřiadvacetiletá Kolumbijka, která by se na první pohled mohla zdát latinskoamerickou verzí Britney Spears. A ačkoli s ní má opravdu mnoho společného, ještě více se od ní liší. Shakira jako zpěvačka působí už od dětství, natočila několik velmi úspěšných španělsky zpívaných desek a "Laundry Service" je její anglicky zpívaný debut. Největší rozdíl mezí ní a jinými popovými slečnami je v tom, že si většinu písniček nejen (občas ve spolupráci s někým) napsala, ale celou nahrávku si také zprodukovala, což už je věc v dnešní době popových prefabrikátů poněkud nezvyklá. I tak ale její deska není až tak skvělá, jak by se z předchozích vět mohlo zdát.

Jistě, Shakira je samostatná bytost, která zpívá přesně to, co sama chce, poněvadž si to sama složí a ve studiu zprodukuje. Ale výsledek je stále jen trošku nadprůměrná popová deska s různými vlivy, přičemž převládá rock a místy samozřejmě latinskoamerické rytmy. Jakkoli to z výsledku není až tak zdát, za zády jí stála manželská dvojice Glorie a Emilio Estefanovi, tedy slavná zpěvačka a slavný producent. Je jen škoda, že z Shakiry nevytáhli něco víc. Album totiž stojí a padá se skladbou "Whenever, Whenever", která se už stačila stát obrovským hitem všude, kde byla vydána a to naprosto zaslouženě. Vskutku geniální nahrávka, dokonalá po všech stránkách, která zaujme jak zpěvem, melodií, tak i místy arabskými motivy. Její výjimečnost si však vybírá daň jinde - velmi zřetelně je poznat, jak vysoce zbytek alba převyšuje. A ne že by na ní byly jen špatné skladby, kdepak, celé album je poměrně vyrovnané a přináší docela zajímavý pop, místy i nevšedně zaranžovaný, příkladem může být třeba harmonika v "Te Dejo Madrid" či kytarová "The One" (tu s ní napsal Glen Ballard). Kromě pilotního singlu z nahrávky vyčuhuje třeba ještě příjemná balada "Underneath Your Clothes", "Tango" (v rytmu tanga) či do jemného poprocku oděná "Poem To A Horse". Zcela specifická je "Eyes Like Yours" s výraznými perkusemi, zajímavými "arabskými" aranžemi a tanečním rytmem, opravdu povedený kousek.

Na závěr desky jsou připojeny ještě dvě písničky, "Whenever, Wherever" a "Tango", přezpívané do španělštiny. Stejně jako další dvě španělské věci na desce však spíše vytvářejí pocit, že nebylo album čím natáhnout, a tak se sáhlo po tomto jednoduchém řešení. Škoda.

Shakira je bezpochyby talentovaná dívka, kterou ještě čeká velká kariéra. Její anglicky zpívaný debut však z šera průměrnosti vytahuje jen "Whenever, Whenever", což je ovšem písnička, jaká se vyskytne jen jednou za život. I když možná ne - uvidíme na další desce. I přes všechny výhrady je totiž před Shakirou velká budoucnost. A ona nám to dokáže.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY