Aloe Blacc se dostal se singlem i albem do amerického Top 10

21.03.2014 19:57 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V týden, kdy se "The Man" propracoval do singlové první desítky, debutovalo i celé album Aloe Blacca "Lift Your Spirit" na čtyřce. Nejvyšší novinku mezi deskami měl Luke Bryan, v Top 10 se objevili ještě 311, Young Money a Sara Evans. V singlech zazářila Soko s "We Might Be Dead By Tomorrow" díky líbacímu videu.
Pharrell Williams - Happy
© facebook interpreta
SINGLY - Americké žebříčky již komentuji 4,5 roku a jednou za čas za mě musí zaskočit kolegové, díky tomu ale v celé historii nechybí jediné číslo! Josef Martínek za mě vzal dvě předchozí vydání, a já tak můžu opět navázat. A hned můžu říct, že Top 10 singlů opravdu odpovídá tomu, co jsem v USA nejvíce slýchával. Vzhledem k obecné líbivosti a nezávadnosti altpopu jsem nejvíce z rádií slyšel "Pompeii" Bastille, kteří jsou v Radio Songs i celkově pátí.

První šestka se oproti minule nezměnila. Pharrell Williams si připsal čtvrté vítězství "Happy", poosmé v řadě byl Airplay Gainer. Na kontě už má 210 milionů impresí, a tak stíhá de facto vlastní 229 milionový rekord "Blurred Lines", který byl desetkrát Airplay Gainer. Downloady mu spadly o 26 % na 364 tisíc a streamy o třetinu na 5 milionů. Stále druhá Katy Perry má s "Dark Horse" téměř dvojnásobný počet streamů, počet stažení je ale velmi nízký.

John Legend zůstal třetí s přírůstky ve všech metrikách, nejvíce si polepšil v rádiích, o 20 % na 128 milionů. Čtvrtou příčku obhájil Jason Derülo, za pátými Bastille byla znovu Lorde, OneRepublic a Beyoncé si prohodili pozice.

Virální senzace zařídila debut na devítce v podstatě neznámé francouzské zpěvačce Soko. Její dva roky stará píseň "We Might Be Dead By Tomorrow" se totiž objevila v klipu "First Kiss", ve kterém štáb natočil sobě neznámé lidi (ale herce), kteří se mají poprvé políbit. Jedná se o nezvyklou reklamu na oděvní značku. Klip má dnes 65 milionů zhlédnutí a v minulém týdnu se z něj započítalo z amerických počítačů hned 11,5 milionů přehrání. Zcela zanedbatelná suma z toho připadla na následné streamy z jiných zdrojů než YouTube. Skladba ale zaznamenala 10 tisíc stažení. A to vše stačilo, aby debutovala na devítce. Je to vůbec první Top 10 start tohoto roku!

Druhou novinkou v první desítce, i když ne debutem, je "The Man" Aloe Blacca. Jeho světový hit "I Need A Dollar" se ani nedostal do amerického Hot 100 a na Aviciiho "Wake Me Up" (max #4) není kreditován, "The Man" je tak jeho první návštěvou v Top 10. Naopak vypadli Pitbull a Idina Menzel.

V druhé desítce zaujalo osmnácté místo Vine hitu "#SELFIE" od The Chainsmokers po pouhých třech týdnech v žebříčku. Největší skok zaznamenal Justin Timberlake, "Not A Bad Thing " je už čtyřicáté druhé po předchozí 67. příčce a s vydáním nezvyklého dokumentárního videa půjde ještě výše. P.S.: Imagine Dragons si připsali 81. týden s "Radioactive".

    Top 10 - singly:
  1. Pharrell Williams - Happy
  2. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  3. John Legend - All Of Me
  4. Jason Derülo feat. 2 Chainz - Talk Dirty
  5. Bastille - Pompeii
  6. Lorde - Team
  7. OneRepublic - Counting Stars
  8. Beyoncé feat. Jay-Z - Drunk In Love
  9. Soko - We Might Be Dead By Tomorrow
  10. Aloe Blacc - The Man

Frozen Soundtrack
© facebook interpreta
DESKY - Jaro je tady, v USA už dokonce přešli na letní čas, deskám ale dále dominuje "Frozen". Soundtrack si připsal dalších sto tisíc a jen letos už tak prodal milion. Byl to jeho šestý vítězný týden a v posledním odstavci se dočtete, že ne poslední. Z minulého týdne se v první desítce udrželi pouze Rick Ross (-73 %), Pharrell Williams (-60 %), stálice Lorde a Eric Church. Měli jsme tu totiž pět novinek.

Stříbro získal country zpěvák Luke Bryan s ípíčkem "Spring Break 6... Like We Ain't Ever". Jedná se o jeho páté EP vydané ke Spring Breaku (americké jarní prázdniny, díky kterým se poté rodí hodně miminek v prosinci), loni místo nového materiálu vyšla kompilace předchozích ípíček "Spring Break… Here To Party", která brala zlato.

Bramborovou medaili si odnesl Aloe Blacc. Vzhledem k tomu, že předchozí dvě alba se ani neobjevila v Billboard 200, je to pro pětatřicetiletého zpěváka velký úspěch. "Lift You Spirit" samozřejmě těžil z "Wake Me Up" a "The Man". O dvě místa níže se umístila jedenáctá řadovka rockerů 311 "Stereolithic". Stejně jako předchozích sedm studiovek se i ona umístila v první desítce.

Sedmé místo připadlo Young Money. Lil Wayne, Drake, Nicki Minaj a další sice s "Rise Of An Empire" debutovali výše než v případě čtyři roky staré první kompilace "We Are Young Money", prodej 31 tisíc je ale miniaturní proti tehdejším 142 tisícům. Loňská spolupráce s Cash Money "Rich Gang" ale dopadla s 24 tisíci ještě hůře. Devátá skončila country zpěvačka Sara Evans se sedmým počinem "Slow Me Down". Na 29. místě skončil hvězdný "Divergent Soundtrack".

Příští týden opět budeme svědky vítězství "Frozen". A jakého! Se začátkem prodeje DVDček a BluRayů se očekává až dvojnásobný nárůst prodejů na dvě stě tisíc. Přes padesát tisíc se dostane rapper YG s debutem "My Krazy Life", druhý počin Foster The People "Supermodel" a Skrillex s "Recess".

    Top 10 - alba:
  1. ▲ Různí - Frozen Soundtrack (99, -1 %)
  2.  N Luke Bryan - Spring Break 6... Like We Ain't Ever EP (74)
  3. Rick Ross - Mastermind (49, -73 %)
  4.  N Aloe Blacc - Lift Your Spirit (45)
  5. Pharrell Williams - G I R L (45, -60 %)
  6.  N 311 - Stereolithic (41)
  7.  N Young Money - Rise Of An Empire (31)
  8. Lorde - Pure Heroine (27, -13 %)
  9.  N Sara Evans - Slow Me Down (27)
  10. Eric Church - The Outsiders (23, -23 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY