Mňága a Žďorp nahraje desku v Číně, peníze chce vybrat od fanoušků

05.03.2014 20:04 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Mňága
© Mňága
"Made In China". Tak se bude jmenovat dvanáctá studiová deska skupiny Mňága a Žďorp. Kapela z Valašského Meziříčí chce novinku skutečně nahrát v Číně. "Ten název mám schovaný už dlouho, dokonce pracuji i na písničce, která by se tak mohla jmenovat," říká frontman Petr Fiala. "Slogan Made In China je vlastně obraz doby. Chceme svobodu, zvykli jsme si na ni, ale zároveň chceme všechno levně."

Realizace nevšedního nápadu vyjde se vším všudy na půl milionu korun. V této částce jsou zahrnuty letenky, pronájem studia i veškeré poplatky. Kapela proto oslovila fanoušky, aby jí k natočení novinky přispěli formou crowdfundingu sumou, jakou sami uznají za vhodnou. Přispívat je možné přes server Startovač.cz. "Snažili jsme se to vymyslet tak, aby lidé za své peníze skutečně něco dostali. Odměny jsme odstupňovali," tvrdí kapelník, který 20. března oslaví padesátiny.

Zatím poslední studiová nahrávka valašskomeziříčské party vyšla v roce 2010 pod názvem "Takže dobrý". Předloni si formace připomenula pětadvacet let existence projektem "Dáreček", ale již v té době pozvolna pracovala na nových písních. "Materiál na desku připravujeme už tři roky. Poslední dobou každý týden zkoušíme, abychom měli písničky před odjezdem do Číny zmáknuté," říká lídr skupiny, kterou v nejlidnatější zemi světa čekají také tři koncerty - v Šanghaji, Pekingu a Šenzenu.

Crowdfunding, tedy hromadné financování, je čím dál populárnější způsob, jakým mohou přispěvatelé podpořit libovolný projekt. Název "Made In China" odkazuje na debut "Made In Valmez", jímž kapela vzdala hold desce "Made In Japan" skupiny Deep Purple. .



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY