V Česku sesadil šťastný Pharrell Williams Aviciiho

03.03.2014 20:09 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Devátý týden naší domovské hitparády je překvapivý především v jednom ohledu: po dlouhé době se změnil interpret obývající první místo singlového žebříčku. Uvidíme, nakolik silný Pharrell Williams je a zda se v nelehké konkurenci dokáže na vrcholu udržet i nadále, jako to v předchozích kolech zvládal Avicii.
Pharrell Williams - Happy
© facebook interpreta
RÁDIA - Tak se to přeci jen stalo! Dlouhá vláda krále Aviciiho je nečekaně u konce. Do království k němu doklusal odvážný a hlavně šťastný rytíř Pharrell Williams. Ten se zrovna přímo rochní v úspěchu: se svým "Happy" nedávno dobyl Spojené státy i Británii. A navíc vydává své druhé sólové album nazvané "G I R L", které nabízí celou řadu skvělých písní. Nečekejte desetkrát "Happy", ale můžete se těšit na duet s Miley Cyrus nebo Justinem Timberlakeem.

Naproti tomu kolega Avicii se svezl o pět pater dolů, což je pro tak zkušeného okupanta nejvyšších příček dost drsný pád. Za Williamsem peláší Pitbull s dřevem v tlamě a vokálně ho popohání Kesha. Můžete Pitbulla nesnášet, ale uznejte, že hity dělat umí. Country říznutá "Timber", kterou měla původně s rapperem nazpívat Rihanna, stojí pouze a jedině na silném refrénu. Radši si ani nezjišťujte, o čem je zbytek písně. Do desítky se tradičně vtěsnali i staří dobří Kryštof se svojí "Cestou", která nepřestává dojímat a zároveň těšit, že Češi přeci jen umí napsat opravdu světově znějící song. V menší skupince novinek najdete mimo jiné i dívku s hřívou blonďatých vlasů Ellie Goulding a jednu z jejích nejzajímavějších skladeb "Goodness Gracious".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Pharrell Williams - Happy
  2. Pitbull & Ke$ha - Timber
  3. Milky Chance - Stolen Dance
  4. Chinaski - Hlavolam
  5. Faul & Wad Ad vs.Pnau - Changes
  6. Avicii - Hey Brother
  7. Katy Perry - Unconditionally
  8. Avril Lavigne & Chad Kroeger - Let Me Go
  9. James Blunt - Bonfire Heart
  10. Kryštof & Tomáš Klus - Cesta

Top 100 RÁDIO 9/2014 - novinky:
48. Twiins feat. Flo Rida - One Night Stand
74. Ellie Goulding - Goodness Gracious
93. Marpo - Jsi nebezpečná

Jiří Šlitr - Šlitr zpívá Šlitra
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Čtyřdiskový nosič "Šlitr zpívá Šlitra" v devátém týdnu sesadil z výšin nejnovější počin slovenských Kontrafakt. Jiří Šlitr tak znovu dává vědět o svém nesmazatelném vlivu na českou kulturu. Všestranného umělce, jenž vynikal především svým výjimečným hudebním cítěním, lze na kolekci slyšet jak sólově, tak ve spolupráci s hudebními i divadelními kolegy. Velmi výrazně si také polepšila další česká hudební legenda, Eva Olmerová, která stejně jako Šlitr pracovala v divadle Semafor. První desítku v minulém týdnu málem opustila, ale nynějším třetím místem slaví velký úspěch.

Novinkou na druhém místě je tentokrát téměr neporazitelná zlatá slavice Lucie Bílá. Tracklist "Recitálu" v sobě obsahuje například slavnou píseň "Air De La Misere" z muzikálu "Bídníci" nebo jednu z nejpopulárnějších skladeb dua Simon & Garfunkel "Bridge Over The Troubled Water", všechno zpívané v českém překladu. Nemůže chybět ani díky Shrekovi proslavená "Hallelujah", která v repertoáru zpěvačky patří rozhodně mezi ty lepší coververze. Otloukánkem aktuálního žebříčku jsou pak metalisté ze země tulipánů Within Temptation, u nichž se dá předpokládat, že jejich brzký pražský koncert jim hitparádovou reputaci spraví.

Top 10 - prodejnost:
  1. Jiří Šlitr - Šlitr zpívá Šlitra
  2. new Lucie Bílá - Recitál
  3. Eva Olmerová - Já hledám štěstí (Zlatá kolekce)
  4. Kontrafakt - Navždy
  5. Chinaski - 20 let v síti
  6. Kryštof - Inzerát
  7. Bruce Springsteen - High Hopes
  8. Within Temptation - Hydra
  9. Michal Horáček - Český kalendář
  10. Michael Kocáb/Proudfoot/Donati/Sheehan - Aftershocks

TOP 50 Prodejní 9/2014 - novinky:
2. Lucie Bílá - Recitál 28. Beck - Morning Phase
29. Různí - Největší slovenské hity všech dob
30. Tina Turner - Love Songs
40. Ondrej Ďurica - Kladivo 46. Jarmila Novotná - Operní recitál

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 8. týden najdete na stránkách IFPI zde


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY