Red Bull Music Academy aneb všichni se všemi

19.02.2014 17:16 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

O víkendu se v Bratislavě uskutečnila československá Red Bull Music Academy. Hudebníci se potkávali ve studiích, nahrávali společné tracky plné netradičních spoluprací a zároveň se účastnili workshopů pod vedením ostřílenějších kolegů, jako jsou Honza Muchow, Seiji či Hudson Mohawke.
Red Bull Music Academy Bratislava
© facebook interpreta
O co v Red Bull Music Academy vlastně jde? Vybraní muzikanti různých žánrů a profesí se sejdou, rozdělí se do skupin dle osobních sympatií, dostanou k dispozici studia, drinky, nejmodernější softwary, drinky, nástroje, drinky a jdou tvořit. V Bratislavě se takto sešlo čtrnáct hudebníků, konkrétně Foolk, Biomat, INK Midget, STROON, Jimmy Pé, Fallgrapp, Bad Mojo, Dalyb, FVCLRVM, Pjoni, Nobodylisten, Radimo, DTonate, Side9000 a Never Sol.

Když zrovna nejsou zalezlí ve studiu, účastní se muzikanti workshopů a večer se jde na koncert či do klubu, kde se konají živá vystoupení. Následující den nezačíná ze zjevných důvodů před polednem a plechovku s energeťákem sponzora vidíte téměř v každé znavené ruce. Tu se mimochodem nejmenovanému členovi redakce podařilo vylít Sameymu z Haha Crew do notebooku. Doufáme, že se mu povedl rozchodit a nebude si muset na nový vydělávat prodejem křížalek.

Red Bull Music Academy Bratislava
© facebook interpreta
První workshop se konal pod taktovkou Rosse Bircharda alias Hudsona Mohawka. Hudson povykládal o svých začátcích v hudebním průmyslu, oblíbených interpretech a stylech. Skotský producent také pustil několik ukázek ze své tvorby. Nejvíce otázek se logicky točilo okolo spolupráce s Kanye Westem a nejisté pohledy poslouchačů neregistrovaly ani tak odpovědi Hudsona, jako spíše jeho neidentifikovatelný skotský přízvuk. Mohawka jsme měli možnost krátce vyzpovídat a pokud chcete, aby rozhovor spatřil světlo světa, kontakt na Danu Hábovou či experta na skotský přízvuk při volume řeči v záporných hodnotách můžete nechat v komentářích.

Hot tipy RBMA Terezy Vavrouškové

DTonate

Kdo to je: Olomoucký producent a DJ Jakub Heglas je dosud domácímu publiku znám především jako autor hudby pro hip-hopové umělce. Podle jeho slov ho rappeři už nebaví, a proto se chce zaměřit na zpívající interprety. V současné době pracuje na vlastní neosoulové desce.

Čím nás zaujal: DTonate patřil na RBMA jednoznačně mezi nejaktivnější umělce. První track vypustil na svůj soundcloud už ve čtvrtek večer. Nás zaujal především díky future-funk songu, na kterém pracoval s Tomášem Konůpkou a Honzou Pospíšilem z kapely Android Asteroid.

Fallgrapp

Kdo to je: Elektroakustická banda vznikla v roce 2012 jako one man projekt Jureše Líšky. O rok později se vyprofilovala šestičlenná koncertní sestava, která už si s úspěchem zahrála i na Pohodě.

Čím nás zaujali: Převážně slovenskou zpěvačkou Norou Ibsenovou. V angličtině by skupina působila možná tuctově, ale slovenské texty ve spojení s elektronikou a smyčci daly kapele úplně nový rozměr.

Večer se v NuSpirit Clubu konala první klubová akce, kde zahrál Hudson Mohawke
, Darq E Freaker, Pjoni & INK Midget, FVLCRM
, Foolk, Side9000, FNTM a Jimmy Pé.

Red Bull Music Academy Bratislava
© facebook interpreta
Druhý den zahájil Jan P. Muchow workshopem, který byl svižný a vtipný, a vytrhl tak účastníky z letargie předchozí noci. Honza prozradil, že se k hudbě dostal díky bratrovi. Když si před klukama z fotbalu vymysleli, že mají skupinu, chtěli se jim přijít podívat na zkoušku a bratři si tedy nějakou kapelu museli založit. Muchow se u nás proslavil především díky kapele Ecstasy Of St. Theresa, s níž v roce 1993 natočili song i ve Velké Británii. Ten se dostal do rukou legendárnímu Johnu Peelovi z BBC radio: "Jednou jsem přišel do našeho pražskýho vydavatelství a řekli mi, že se tu po mně sháněl nějakej chlápek z BBC. Byl to John Peel, který si zjistil mou adresu do práce a když byl v Praze, tak se mě tam pokoušel najít. Když se mu to nepovedlo, tak si sehnal i mou adresu domů. Předtím už o mě prý mluvit i v rádiu, ale vyslovoval mě jako 'Mjučou' a já nevěděl, že mluví o mně...," zakončil workshop Honza.

Hudson Mohawke Red Bull Music Academy Bratislava
© facebook interpreta
Dále přiblížil začátky spolupráce se Sárou Vondráškovou alias Never Sol, které produkoval desku. "Slyšel jsem Sáru asi dva roky zpátky z dema a přišlo mi jasný, že takovej talent nemůžu nechat ladem. Byla moje povinnost s ní něco udělat." Zodpověděl i dotazy týkající se hudby do reklam: " Když se přihlásíte do tendru na reklamu, pošlou vám návod, jak by ta hudba měla asi znít. Já se na to ale vždycky vykašlu, složím to podle sebe a většinou to dobře dopadne," či procesu skládání: Důležitý je se uklidnit tím, že vždycky se najde alespoň jeden člověk, kterému se to líbí.

Hot tipy RBMA Daniela Maršalíka

Dalyb

Kdo to je: Mladý Košičan Dalibor Štofan balancuje na pomezí rapu a hip-hopu. Spolu s rapperem Semeym je členem formace Haha Crew, která přináší oldschoolovému zvuku nové podoby. Je autorem nejpovedenějšího beatu "Chladný ako lad" na aktuální desce "Navždy" Kontrafaktu.

Čím nás zaujal: Vizuálně nejmladší účastník RBMA v Bass Campu kromě spolupráce ve studiích nezapomněl ani na svou sólovou tvorbu a vypustil nejnovější singl "V zóně" s rappery Egem a Sameym. Tak nás to zaskočilo, že jsme mu omylem polili notebook...

Radimo

Kdo to je: Radim Vychopeň je kapelník nejlepší české hip-hopové kapely Champion Sound, která doprovází Prago Union. Pohybuje se v žánrových vodách hip-hopu, experimentální hudby a ambientu a elektronického soulu. Nedávno si prožil i producentský debut s deskou "Drummond" britské zpěvačky Madame Pepper.

Čím nás zaujal: Nejprve mikinou se svým jménem, posléze edukováním mladší počítačové generace o potřebě živých nástrojů při nahrávání. Radimo je pro nás českým Questlovem z The Roots.

Poslední workshop patřil britskému beatmakerovi Paulu Dolbymu, který si říká Seiji. Ukazoval posluchačům skládání v softwaru Logic. Přednáška byla bohužel pro nezasvěcenou část publika příliš technická a pro tu zasvěcenou zase příliš triviální.

RBMA
© facebook interpreta

Seiji je sice milý kluk, ale jeho "skládací" workshop jsme úplně neocenili. Při bližším prozkoumání fotky si můžete povšimnout, že první půlka redakčního týmu si čte bulvár a druhá spí. Určitě nás příště zase pozvou.

Druhý klubový večer patřil norskému DJi a producentovi Lindstrømovi, který zahrál v KC Dunaj. Spolu s ním vystoupil Maurice Fulton, Seiji, Bad Mojo
, Biomat, DTonate, Nobodylisten a Dalyb
.

Třetí den po vydatném večírku násedovaly poslední studiové sessions a večerní koncert v Komorním studiu Slovenského rozhlasu. Jako první vystoupila Never Sol, kterou doprovázel Stroon na vibrafonu. Následovala překvapivě progresivní slovenská kapela Fallgrapp a večer zakončil mírně ucajdaný skotský DJ Koreless, při jehož vystoupení usnul dokonce i Seiji.

FallGrapp Red Bull Music Academy Bratislava
© Katarína Bell
Pokud vás koncept RBMA zaujal a chcete se o něm dozvědět více, určitě zhlédněte dokument s názvem "What Difference Does It Make?", jenž je volně dostupný na stránkách Red Bullu a který se natáčel během akademie v New Yorku v roce 2013. Ve filmu účinkují světové špičky jako Brian Eno, Lee ‘Scratch’ Perry, Giorgio Moroder, Nile Rodgers, Richie Hawtin, James Murphy a další.

Rozhovory s vybranými umělci z bratislavské RBMA již brzy na musicserveru!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY