Nejzásadnější nahrávka Green Day "Dookie" slaví dvacet let

05.02.2014 11:19 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Green Day - retro
© Luis Daniel Reyna
Album "Dookie" amerických Green Day oslavilo 1. února dvacet let od svého vydání. Nejprůlomovější nahrávky subžánru melodického punk-rocku se dodnes celosvětově prodalo víc než šestnáct milionů kopií.

"Chtěl jsem jen napsat písničky, na které bych mohl být pyšný a které bych mohl hrát i za pět let," vzpomíná pro časopis Rolling Stone hlavní postava Green Day Billie Joe Armstrong na album, které získalo sošku Grammy a jeho autory prakticky přes noc vykoplo z punkového undergroundu ke kariéře žánorvých legend. "Dookie" bylo třetím řadovým albem kapely a zároveň debutem v područí velkého vydavatelství Reprise Records. A hlavně prvním, jehož zvuk dotvářel producent Rob Cavallo, který později stál například i za úspěchem alba "American Idiot".

"Dookie" vyprodukovalo několik singlů, které imponovaly nespočtu kytarových kapel pozdější generace. Asi nejznámější "Basket Case" doplnily i "Longview" nebo "When I Come Around". Díky svým kvalitám i vlivu, které "Dookie" dodnes na hudební scéně má, zařadil magazín Rolling Stone desku mezi pět set nejlepších, které kdy byly natočeny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY