Beyoncé ovládla americký předvánoční trh

19.12.2013 22:50 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Nečekaně vydaného alba Beyoncé se prodalo 617 tisíc kusů a zpěvačka tak jednoznačně získala své páté prvenství v kariéře. V první desítce debutovali R. Kelly a Childish Gambino. Singly nadále vede Eminem s "The Monster" před Pitbullem a OneRepublic, za nimi už jsou A Great Big World s Xtinou.
Eminem - The Monster (feat. Rihanna)
© facebook interpreta
SINGLY - Eminem a Rihanna si připsali druhý týden ve vedení singlů. "The Monster" si polepšil v rádiích i streamech, zatímco downloady mírně spadly. Náskok před Pitbullem je ale ještě velký, i když "Timber" má strmější vzestupnou tendenci: s devatenáctiprocentním nárůstem na 91 milionů byl Airplay Gainer a singlu s Ke$hou se daří i ve streamech s 5,4 miliony (+18 %).

OneRepublic obhájili svou bronzovou pozici. Na čtyřku se posunuli A Great Big World a Christina Aguilera. Jejich "Say Something" byl vyhlášen Digital i Streaming Gainerem. Downloadům dokonce s 233 tisíci dominoval. Lorde tak spadla na pětku, až na osmičku se propadla Miley Cyrus a Aviciiho na šestce nahradili Imagine Dragons. Do první desítky se vrátili One Direction se "Story Of My Life", zařadili se za Passengera.

Z novinek se nejvíce zadařilo Justinovi Bieberovi, jeho poslední, desátý kousek z hudebních pondělků "Confident" s Chance the Rapper se umístil na čtyřicet jedničce. Všechny skladby vyjdou den před Vánoci v kompilaci "Complete My Journals" s dalšími šesti nevydanými písněmi.

Na 55. místě debutuje Rebecca Black se "Saturday". Čerstvá vítězka "The Voice" Tessanne Chin se s "Bridge Over Troubled Water" umístila na šedesát čtyřce. Lea Michele z "Glee" startuje sólovou kariéru songem "Cannonball" na 75. příčce. O deset pozic níže pak najdeme "The Man" Aloe Blacca.

    Top 10 - singly:
  1. Eminem feat. Rihanna - The Monster
  2. Pitbull feat. Ke$ha - Timber
  3. OneRepublic - Counting Stars
  4. A Great Big World & Christina Aguilera - Say Something
  5. Lorde - Royals
  6. Imagine Dragons - Demons
  7. Avicii - Wake Me Up
  8. Miley Cyrus - Wrecking Ball
  9. Passenger - Let Her Go
  10. One Direction - Story Of My Life

Beyoncé - Beyoncé
© facebook interpreta
DESKY - Žádné promo je nejlepší promo? V případě, že by Beyoncé vydala nové album plánovaně a s klasickým promo kolečkem, rozhodně by nemusela mít takový úspěch. Pátá řadovka "Beyoncé" vyšla znenadání ve čtvrtek v noci na iTunes a za pouhé tři dny se jí v USA prodalo 617 tisíc kusů, ve světě 829 tisíc. To je pro službu Apple samozřejmě rekord, i když nejlepší digitální debut celkově v USA drží Lady Gaga s 662 tisíci, když ale Amazon MP3 prodal za 99 centů hned 440 tisíc kopií. Beyoncé však rozhodně nešlo o rekordy, jinak by totiž album vydala na začátku měřeného týdne. I přesto je výsledek nejlepším startem v kariéře a znamená páté zlato z pěti pokusů. Za letošek to je čtvrtý nejvyšší debut za Justinem Timberlakem, Eminemem a Drakem, mezi ženami tedy letos vede.

Garth Brooks se 172 tisíci skončil druhý, a došlo tak k prvnímu případu, kdy dvě nejlépe prodávané desky byly exkluzivní jednomu prodejci. A navíc Beyoncé byla pouze digitálně na iTunes a Brooks zase k dispozici pouze ve fyzické formě u Walmart. A zatímco Kelly Clarkson zůstala třetí, posledně čtvrtá Britney Spears je k nenalezení. Museli byste hledat až ve třetí desítce.

Se slušnými 133 tisíci odstartoval R. Kelly a jeho "Black Panties". K pravidelným zlatům a stříbrům z devadesátých a nultých let má už r'n'b král daleko, i tak je ale výsledek dvakrát lepší než rok starého "Write Me Back". A i poslední novinku v první desítce má na svědomí černý interpret, rapper (a také herec a komik) Childish Gambino prodal 96 tisíc kusů svého druhého počinu "Because The Internet" a byla z toho sedmička.

Top 10 nově uzavírá soundtrack z Disneyho animáku "Frozen" a hudbě z filmu patří i dvě docela vysoké novinky. Na třicet čtyřce se umístil "Nashville: The Music Of Nashville: Season 2, Volume 1" a opět míst níže skončil soundtrack z "The Hobbit: The Desolation Of Smaug".

Beyoncé by měla příští týden obhájit prvenství s cirka 300 tisíci. Na prodej už má celých 7 dní, navíc se přidají i fyzické nosiče. Nejvyšší novinku by měl mít B.o.B, "Underground Luxury" se však prodá jen pár desítek tisíc kusů.

Poznámka: Kvůli Vánocům a Novému roku budou posunuta vydání žebříčků, proto se zde další dva týdny místo čtvrtku setkáme až nejdříve v pátek.

    Top 10 - alba:
  1.  N Beyoncé - Beyoncé (617)
  2. Garth Brooks - Blame It All On My Roots: Five Decades Of Influences (172, +17 %)
  3. Kelly Clarkson - Wrapped In Red (136, +21 %)
  4.  N R. Kelly - Black Panties (133)
  5. One Direction - Midnight Memories (123, +5 %)
  6. ▼ The Robertsons - Duck The Halls: A Robertson Family Christmas (108, +3 %)
  7.  N Childish Gambino - Because The Internet (96)
  8. Eminem - The Marshall Mathers LP 2 (83, -1 %)
  9. Katy Perry - Prism (59, +15 %)
  10. ▲ Různí - Frozen Soundtrack (56, +10 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY