Daniel Landa - Král a klaun

27.11.2013 12:49 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Daniel Landa již před časem prohlásil, že pracuje na nových písničkách spolu s Jazem Colemanem, a dokonce se chystá i na turné. Tentokrát se však rozhodl vrátit se k osvědčenému. Už před deseti lety jel své "Vltava tour", kde se rozhodl oprášit píseň jednoho z nejznámějších českých disidentů Karla Kryla "Morituri Te Salutant". Píseň se stala megahitem, a i když mnozí Krylovi ctitelé ji Landovi omlátili o hlavu, našla se i spousta takových (třeba autor této minirecenze), kterým díky této skladbě ukázal Landa cestu k tomuto interpretovi a jeho mnohdy geniálním a dodnes pravdivým písním.

Nyní si Landa vzal na mušku další věc z Krylova repertoáru. Song "Král a klaun" však obalil do zvukového hávu, který snad pochází ještě z dob Orlíku a v porovnání s originálem tím pádem působí jako čirá fraška. Tentokrát se asi musí i samotný Kryl obracet v hrobě a nepomůže tomu ani podivný videoklip, ve kterém Landa řádí se svojí škodovkou v historickém centru města Český Krumlov. Stokilometrovou rychlostí se prohání úzkými uličkami a málokdo chápe smysl tohoto celého projektu jinak než jako splácaninu.

Jediné plusové body si Žito 44 zaslouží za to, že lidem neznalým tvorby Karla Kryla znovu představuje tohoto umělce, jehož texty už před více jak dvaceti lety s naprostou přesností věštily i dalekou budoucnost. Jinak král do boje táh a když uslyšel tuto verzi Krylovy slavné písně, rychle vrátil meč do své pochvy, vzal nohy na ramena a utíkal z bitvy o překot pryč.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY