Shaggy vydává první část toho nejlepšího ze své tvorby

28.03.2002 05:00 - Pavel Kučera | foto: facebook interpreta

Televizní reklama je opravdu mocná. A ta na džíny, zdá se, obzvlášť. Nejenom, že dokázala do hitparád v devadesátých letech vrátit skupinu The Clash, ale dokázala tam dostat i tohoto černého amerického sympaťáka, kterému se v showbusinessu od té doby víceméně daří. A který se teď odhodlal k částečné rekapitulaci své tvorby na výběru "Mr. Lover Lover (The Best Of Shaggy Part 1)".
7/10

Shaggy - Mr. Lover Lover (The Best Of Shaggy Part 1)

Skladby: Boombastic (Sting Remix), In The Summertime, Oh Carolina, Luv Me Luv Me, Nice And Lovely, The Train Is Comming, Why You Treat Me So Bad, Big Up, Piece Of My Heart, Sexy Body Girl, Something Different, That Girl, Get Up, Stand Up, Boombastic
Album poskytlo: EMI

Autor je redaktorem časopisu Show

Celkový čas: 55:20
Vydavatel: EMI Czech Republic
K vydávání kompilací největších hitů a kolekcí remixů lze zaujmout různá stanoviska. Je ale pravdou, že ve většině případů se nejedná o nic jiného, než o pokus firmy či interpreta využít své současné popularity a vydělat na stejném zboží podruhé. Ovšem to už jsem v souvislosti s recenzí podobného alba psal několikrát. Záleží však na tom, zda je tento záměr podepřen aspoň částečně exkluzivitou nabízeného zboží, či jde opravdu o sprosté odírání posluchačů o prachy.

První díl toho nejlepšího od amerického raggarappera známého jako Shaggy je tak někde na půli cesty. Shaggy už za deset let své kariéry opravdu pár slušných hitů měl, ovšem - ruku na srdce - neměl jich zase tolik, aby bylo nezbytné je rozdělit na dvě samostatná alba. Čili, nemáte-li všechna řadová alba a chcete-li mít opravdu "všechny" Shaggyho hity doma, nezbývá vám, než sáhnout hluboko do své peněženky dvakrát a koupit si k tomu i nějakou tu vatu. To vám vzkazuje Shaggy osobně i jeho gramofirma. No budiž.

Kolekci otevírá Shaggyho zřejmě největší hit, skladba "Boombastic" z roku 1995, kterou proslavila především reklama na Levisky. Ovšem verze v remixu Shauna "Stinga" Pizzonia kvalit originálu zdaleka nedosahuje, a tak je dobře, že desku uzavírá ona původní verze. Následuje coververze hitu ze sedmdesátých let "In The Summertime" od skupiny Mungo Jerry, v níž hostuje reggae zpěvák Rayvon a hned za ní je Shaggyho úplně první celosvětový hit, předělávka skladby z 50. let "Oh Carolina". Právě v ní Shaggy poprvé zaujal svým zajímavým hlubokým hlasem a svérázným pojetím raggamuffinu. Z rádiového éteru, případně z MTV, byste mohli znát i další příjemné skladby jako "Luv Me, Luv Me", do níž si Shaggy přizval Janet Jackson nebo "That Girl", kterou nazpíval společně s Maxi Priestem a která poměrně bezostyšně vykrádá evergreen "Fever". Překvapivě dobré je i Shaggyho pojetí Marleyovy skaldby "Get Up, Stand Up" nebo další covererze, skladba "Piece Of My Heart" - ano, přesně tak, od Janis Joplin. Ovšem jestli takové kousky jako například "The Train Is Comming" opravdu patří mezi to nejlepší, co Shaggy udělal, silně pochybuji. Laciné plážové reggae, které jako by z oka vypadlo věcem, které před lety dělali tlouštíci z Inner Circle. Inu, pokud je potřeba nejlepší hity někoho, kdo vydal tepre čtyři desky roztáhnout na dvě alba, pak musíme sáhnout i po nějaké té výplni.

Takže tak. Pokud vás Shaggyho zábavná a odlehčená směs reggae, hiphopu, soulu a starých nahrávek baví, první část kolekce jeho nejlepších skladeb vám lze docela dobře doporučit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY