Lady Gaga prodala v USA čtvrt milionu alba "ARTPOP"

22.11.2013 00:17 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Lady Gaga sice jasně dominovala prodejům desek před Eminemem a "Now! 48", výsledek "ARTPOP" je však zklamáním vzhledem k jejím předchozím výkonům i startům letošní konkurence. Živá kompilace The Beatles skončila sedmá. Singlové prvenství si zatím před Emem udržela Lorde, Pitbull a Ke$ha se dostali do Top 10.
Lorde - Royals
© facebook interpreta
SINGLY - Čas Lorde na špici amerického žebříčku se rychle krátí. Výkon "Royals" sice téměř nepolevuje, Eminem se však už velmi přiblížil a do týdne, maximálně dvou, bude s "The Monster" před ní. A to se teprve točí klip. Singl s Rihannou si v rádiích polepšil o 43 % na 80 milionů impresí, což je sice stále polovina sumy Novozélanďanky, ale ta zas má mnohem nižší downloady: 158 versus 243 tisíc. Marshall se vrátil na vyšší počet stažení po týdenním výpadku způsobeném vracením singlů v případě dokoupení celého alba.

Miley Cyrus uzavřela neměnné stupně vítězů, Avicii se vrátil na své maximum, čtyřku, přeskončením Katy Perry. Nejlepšího umístění dosáhli i OneRepublic, "Counting Stars" je nyní šesté, a Imagine Dragons, s "Demons" jsou na sedmičce. To znamená, že Drake ztratil dvě místa. Na devítce najdeme Lady Gaga (posun o jedno místo nahoru) a do Top 10 se nově dostali Pitbull a Ke$ha s "Timber". Všimněte si, že oba elektronické hity "Wake Me Up" a "Timber" těží z alt/folk/rockového zvuku, díky kterému bodují i u jiného, než pouze tanečního publika.

S nejvyšší novinkou, respektive re-entry, je spojen virální úspěch videa sportovního fanouška, který v přestávce na kameru předvede neskutečné divadélko. Písnička, která ho tak rozproudila, je "Livin' On A Prayer" Bon Jovi. Ta se tak po dvaceti šesti letech objevila zčistajasna na 25. příčce. Jinak to bylo s debuty smutné, takže akorát povinně zmíním, že Justin Bieber byl s "All Bad" padesátý.

    Top 10 - singly:
  1. Lorde - Royals
  2. Eminem feat. Rihanna - The Monster
  3. Miley Cyrus - Wrecking Ball
  4. Katy Perry - Roar
  5. Avicii - Wake Me Up
  6. OneRepublic - Counting Stars
  7. Imagine Dragons - Demons
  8. Drake feat. Majid Jordan - Hold On, We're Going Home
  9. Lady Gaga - Applause
  10. Pitbull feat. Ke$ha - Timber

Lady Gaga - ARTPOP
© facebook interpreta
DESKY - Už nějakou dobu je jasné, že Lady Gaga už tak nějak nefrčí. Přesto však stále patří k nejvlivnějším, nejmocnějším, nejprodávanějším či nejpopulárnějším zpěvačkám. Na opakování milionového debutu "Born This Way" ale prostě musela zapomenout. To také z důvodu, že nyní nemohla prodat stovky tisíc MP3 desek za 99 centů, první čtyři týdny je stanovena minimální započitatelná cena 3,49 dolarů. A i kdybychom tehdy počítali jen prodeje za plnou cenu, novinky "ARTPOP" se ve srovnání s dva roky starou řadovkou neprodala ani polovina. Finální číslo se zastavilo na 258 tisících, což je i méně než původní odhady.

Nepřekonala tak letošní desky Katy Perry ani Miley Cyrus. Přitom je novinka vcelku dobře hodnocena. Každopádně tím ale získala druhé zlato po "Born This Way" a celkově páté umístění v Top 10: zbývá "The Fame" (2), "The Fame Monster" (5) a "The Remix" (6). Eminem skončil druhý s 210 tisíci, čímž za dva týdny dosáhl milionu prodaných kusů "The Marshall Mathers LP 2".

Na trojce máme 48. díl "Now!" kompilace, tentokrát například s Katy Perry, Robinem Thickem, Justinem Timberlakem, Daft Punk nebo Miley Cyrus, 142 tisíc je výborný výsledek. Další novinka je úplně jiného rázu: "On Air: Live At The BBC Volume 2" je kompilace dosud nevydaných živých nahrávek The Beatles navazující na devatenáct let starý první díl. Naposledy se Brouci s nově vydaným materiálem v Top 10 umístili s "Love" v roce 2006. O místo za nimi je r'n'b zpěvačka Jhené Aiko s debutovým EP "Sail Out".

V první desítce se udrželi The Robertsons, Katy Perry, Kelly Clarkson s téměř stejným prodejem a držáci Drake a Lorde. Druhou desítku uzavírají The Killers s výběrovkou "Direct Hits".

Příští týden by se rádi na špici viděli Five Finger Death Punch s "The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell, Volume 2" (80 tisíc), první díl byl v srpnu stříbrný. Zkazit jim to můžou leda Eminem nebo Lady Gaga. Okolo 50 tisíc se budou pohybovat i Daughtry s "Baptized", soundtrack z "The Hunger Games: Catching Fire" a Yo Gotti s "I Am".

    Top 10 - alba:
  1.  N Lady Gaga - ARTPOP (258)
  2. Eminem - The Marshall Mathers LP 2 (210, -73 %)
  3.  N Různí - Now That's What I Call Music! 48 (142)
  4. ▼ The Robertsons - Duck The Halls: A Robertson Family Christmas (66, -9 %)
  5. Katy Perry - Prism (46, -25 %)
  6. Kelly Clarkson - Wrapped In Red (42, -2 %)
  7.  N The Beatles - On Air: Live At The BBC Volume 2 (37)
  8.  N Jhené Aiko - Sail Out EP (34)
  9. Drake - Nothing Was The Same (33, -11 %)
  10. Lorde - Pure Heroine (32, -7 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY