Sbohem, či na shledanou, Keane?

18.11.2013 17:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Svým prvním velkým albem z roku 2004 "Hopes And Fears" Keane prorazili takřka celosvětově a ukázali, jak být úspěšnou britskou kytarovkou bez kytar. Necelých deset let poté se příběh kapely pravděpodobně uzavírá, přičemž labutí písní formace je kompilace "The Best Of Keane".
7/10

Keane - The Best Of Keane

Skladby: Everybody‘s Changing, Somewhere Only We Know, Bend And Break, Bedshaped, This Is The Last Time, Atlantic, Is It Any Wonder?, Nothing In My Way, Hamburg Song, Crystal Ball, A Bad Dream, Try Again, Spiralling, Perfect Symmetry, My Shadow, Silenced By The Night, Disconnected, Sovereign Light Café, Higher Than The Sun, Won‘t Be Broken
Vydáno: 08.11.2013
Celkový čas: 79:25
Vydavatel: Universal
Melancholie, chytlavé melodie poháněné klavírem a andělský hlas Toma Chaplina - to byla poznávací znamení Keane. Byla, protože kapela kamarádů z dětství v anglickém městečku Battle nedávno oznámila (snad dočasný) konec své existence. K ohlášení hibernace kvarteta (o baskytaristu se původní trio rozrostlo až na posledním albu "Strangeland") došlo přesně v době vydání kompilace "The Best Of Keane".

Deska "Strangeland", nejméně výrazná z diskografie Keane, svou bezradností předznamenala úžící se dech kapely, která od svého debutu u velké nahrávací společnosti "Hopes And Fears" neustálé hledala svou cestu. Má neochvějně opakovat úspěšný vzorec z tohoto hitového alba? To by se asi brzy přestalo bavit muzikanty i posluchače, přece jen ten zvuk, který mohl napoprvé působit jako originální osvěžení, má svoje limity. Nebo se vydat na průzkum nových cest? To se bohužel ne vždy podařilo.

Moc se neujaly experimenty z minialba "Night Train" a rádoby návrat ke kořenům na "Strangeland" byl až na pár výjimek nudný. Ale po okraj našlapaná minutáž "The Best Of Keane" obsahuje opravdu to nejlepší, co formace vytvořila, hit následuje hit, plus dvě slušné novinky, ze kterých ale už asi žádné šlágry nebudou. Chronologie nahrávek ilustruje vývoj a ono zmíněné hledání skupiny, která rozhodně nepatřila k miláčkům hudební kritiky ani k inovátorům, jen jakýmsi zvláštním smutkem ve svých popových písničkách oslovila řadu posluchačů.

Deluxe edice

Pokud si pořídíte deluxe edici "The Best Of Keane", přičtěte k hodnocení klidně jeden bod - druhý disk obsahuje osmnáct béček singlů a pár rarit, přičemž některé jsou lepší než singly z disku prvního.

Čeští fanoušci můžou být rádi za možnost vidět a slyšet Keane v pražské Lucerně v listopadu 2012. A i když byli v té době za zenitem největší slávy, byl to krásný koncert. Uvidíme, za kolik let se uskuteční comeback, ale je téměř jisté, že k němu jednou dojde. Až si pánové od sebe trochu odpočinou a zkusí si i něco jiného.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY