These New Puritans - V (Island Song)

07.11.2013 15:23 - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

Jakou roli v hudebním umění zastávají videoklipy? Co se týče byznysu, nepochybně významnou vzhledem k neutuchající popularitě televizních hitparád a kanálu YouTube. Ne všichni autoři nahrávek však posun na obrazovky vidí jako další, vyšší příčku na hodnotovém žebříčku příznivců a kritiků - minimální umělecká jakost vizuálů podtrhává ekonomický záměr interpreta. A pak tu máme druhou stranu mince, kterou si vedle Jamese Blakea nebo třeba Bat For Lashes oblíbili i londýnští experimentátoři These New Puritans. Ti muzikantské řemeslo taví a přetvářejí na velkolepé 3D památníky. A máme je tedy o důvod víc proč obdivovat. Trojici k tomu do jisté míry pomáhá nezměrná epičnost písní. Po panoramatickém pilotním videu ke skladbě "Fragment Two" z desky "Field Of Reeds" z toho vytěžili maximum i v případě animované "V (Island Song)". Symbióza zvuku a obrazu v ní bere dech.

Suchý klavírní motiv, předmluva pojednávající o dívce ve vaně, jejíž tělesné partie vystupují z vody jako ostrůvky. Vizuální výklad názvu písně ohromí. Sborový zpěv, hrdinka klesá ke dnu, rudým schodům biografu, poddává se auře kočáru vystupujícího z promítacího plátna a důvěřivě podává ruku vlčí tlapě z vozu. Piano kvílí, naivka mizí v hlubině projekce. Dostane se zpět, do reálného času a prostoru? A kdo za její manipulací stojí? Vězte, že budete uhranuti. Dokonalý audiovizuální synchron v režii Picnic odráží vyspělost sedmiletého projektu: "Tohle video zatím nejvíce přiblížilo vizi kapely, vyrostlo ze samotného srdce hudby, spíše než by se inspirovalo něčím zvenčí," popsal své pocity frontman Jack Barnett pro Pitchfork.

Závěrem lze podotknout jediné: pokud se necháváte rádi muzikou překvapovat, vyrazte 20. listopadu do MeetFactory na koncert These New Puritans v rámci Radio Wave Stimul festivalu. Nebudete litovat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY