Pixies do Prahy přivezli vzpomínku na pravý underground

11.10.2013 11:49 - Roman Výmola | foto: facebook interpreta

Americká skupina Pixies, jedna z nejvlivnějších kapel poloviny osmdesátých let, vystoupila ve čtvrtek ve vyprodané pražské Lucerně. Žádný z fanoušků si tuto undergroundovou legendu nemohl nechat ujít. Pokud se chystáte na páteční koncert, přinášíme vám hrubý náčrt, co vás na druhém vystoupení čeká.

Live: Pixies

místo: Lucerna, Praha
support: Yuck
datum: 10. října 2013
setlist: Gouge Away, Bone Machine, Another Toe In The Ocean, Break My Body, Ed Is Dead, Bagboy, What Goes Boom, Wave Of Mutilation, Monkey Gone To Heaven, Hey, Velouria, Havalina, Here Comes Your Man, Dead, Nimrod's Son, Isla De Encanta, Indie Cindy, Subbacultcha, Distance Equals Rate Times Time, Head On (The Jesus And Mary Chain Cover), I've Been Tired, Caribou, Planet Of Sound, Přidavek: In Heaven (Lady In The Radiator Cover), Andro Queen, Ana, Where Is My Mind?
Fotogalerie

Pixies, Lucerna, Praha, 10.10.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Pixies patří bezesporu mezi ty nejvlivnější kapely všech dob. Kurt Cobain prohlásil, že nebýt nich, nikdy by nevzniklo slavné album "Nevermind" od Nirvany. I spousta dalších se nechala ovlivnit jejich výbornou diskografií, například Pearl Jam či Radiohead.

Teď ale k samotnému koncertu. V osm večer nastoupili na pódium britští indierockeři Yuck, kteří se zhostili role předkapely. Jejich vystoupení nebylo špatné, ovšem všichni v sále přišli hlavně kvůli Pixies, a tak jejich přivítání a potlesk mezi skladbami nebyl zrovna dvakrát vřelý a působil spíš chladně. Po jejich odchodu nastala delší pauza, kdy se musela stage připravit pro hlavní hvězdy večera.

Ti na pódium vystoupili přibližně kolem deváté a připravili si pro své fanoušky opravdu tučný undergroundový setlist. Skupina se nechala slyšet, že nazkoušela více jak osmdesát skladeb a finální playlist mění do posledního okamžiku před koncertem. Došlo tak na průřez celou jejich kariérou, ať už na nové songy "Another Toe In The Ocean" či "Bagboy" z prostě označeného alba "EP1", či na klasiku, jako byly "Bone Machine", "Wave Of Mutilation" či v přídavku na celý koncert očekávanou "Where Is My Mind?", která se proslavila hlavně díky filmu "Klub Rváčů". Jedna skladba střídala druhou a nebylo místo ani čas na dlouhé proslovy mezi nimi.

Pixies, Lucerna, Praha, 10.10.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
I přes to, že na pódiu neprobíhala žádná pyrotechnická show, dokázala kapela rozpálit celý vyprodaný sál a jeho kotel do absolutního varu. Spousta fanoušků (hlavně v prvních řadách) si koncert doopravdy užívala a někteří jedinci pomalu propadali do stádia transu. Publikum, na rozdíl od jiných koncertů probíhajících v České republice, bylo opravdu výborné a dokázalo vytvořit správnou hustou atmosféru klubových koncertů.

Koncert byl, co se týče atmosféry, excelentní. Pixies dokázali, že i bez projekce, dlouhých řečí mezi skladbami a jiných věcí, bez kterých se některé skupiny neobejdou, jde udělat silně atmosférické vystoupení. Skupině k tomu stačily jen dvě kytary, basa, bicí, zpěv a moc pěkně udělaná světelná show. Po zvukové stránce to bylo už trošku horší, zpěv baskytaristky a její samotná basa nebyla takřka slyšet, naopak hlavní kytara byla možná až moc nahlas. Další výtka, která není ale na stranu kapely a opakuje se na stejném místě stále dokola, je ta, že v sále Lucerny nebyl takřka žádný vzduch, což kazilo finální dojem z celého večera. Každopádně i přes místy špatný zvuk a vydýchaný prostor se koncert povedl.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY