Klidná jízda po úpatí hor

27.08.2013 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Co mají společného Snow Patrol, R.E.M., Belle And Sebastian a Iain Archer? Superskupinu Tired Pony! Právě členové těchto vesměs rockových skupin přidali ruku k dílu a vytvořili druhé studiové album nazvané "The Ghost Of The Mountain". Co lze od těchto zkušených muzikantů čekat?
8/10

Tired Pony - The Ghost Of The Mountain

Skladby: I Don’t Want You As A Ghost, I’m Begging You Not To Go, Blood, The Creak In The Floorboards, All Things All At Once, Wreckage And Bone, The Beginning Of The End, Carve Our Names, Ravens And Wolves, Punishment, The Ghost Of The Mountain, Your Way Is The Way Home
Vydáno: 19.08.2013
Celkový čas: 47:41
Vydavatel: Universal
Pokud vám ze zmíněných jmen připadá jedno neznámé, pak vězte, že Iain Archer je poměrně oceňovaný skladatel, zpěvák a producent. V poslední době si jeho jméno lze spojit s úspěchem Jakea Bugga, kterému s debutem opravdu vydatně pomohl. A právě Iain Archer stojí za složením většiny písní na albu a navíc přispěl i nějakým tím kytarovým partem. Zpěvu se ujal Gary Lightbody, jinak frontman indie rockových Snow Patrol. Basu a kytaru drží zkušení Peter Buck a Scott McCaughey, kteří mají co dočinění s dnes již zaniklými R.E.M., a za bicími usedl člen skupiny Belle And Sebastian Richard Colburn.

Tired Pony jsou od ostatních superskupin přece jen odlišní. Ať už složením, které sestává spíš než ze zavedených hardrockerů z velmi žánrově barvitých uskupení, či celkovým skromným promo, které nepasuje skupinu do zlatokopeckých superbandů a upřímnou radost z hraní jim můžeme věřit. Otcem celého projektu by se dal označit Gary Lightbody a je zřejmé, že co do zvuku nahrávky se bude novinka blížit hlavně tvorbě Snow Patrol.

Kdo si v záplavě jiných a zvučnějších superskupin, které v posledních letech prodělaly významný boom, nevšiml debutu právě recenzovaných unavených poníků, nepřišel o nic zázračného. Kritika se na kvalitách desky moc neshodla, ale žádné gejzíry nadšení se nekonaly nikde. Možná i proto její následovník na trh připlouvá spíš tiše a bez fanfár. Kapela sice stále drží zavedený mix country-rocku a americany, ale co do skladatelské roviny se na novince posunuli o notný krok dále. Kolekce dvanácti skladeb je až na výjimky velmi povedená a v naší neklidné době poslouží jako pohlazení po duši a mysli. Při poslechu jedné z nejkrásnějších perel "All Things At Once" se rádi povezete na hřbetu tohoto poníka k opěvovanému duchu hory a necháte se unést jemně sladkými tóny kytar a vokálu frontmana.

Žánrové zařazení tvorby skupiny pro českého čtenáře nevyznívá zrovna atraktivně, ale toho amerického country je zde skutečně jen velmi málo a nahrávce ráz každopádně neudává. Škoda jen, že některé skladby sklouzávají do přílišné patetičnosti a působí papundeklově. To dojem z nahrávky trochu kazí a ruší jinak skvěle vytvořenou atmosféru genia loci, neboť při bedlivém poslechu se skutečně objevíte na nějakém odlehlém překrásném místě - název desky byl zvolen opravdu dokonale.

Oproti debutu je "The Ghost Of The Mountain" o poznání zdařilejší a vyrovnanější deskou, která skýtá mnoho tváří a stínů, jež budete radostně hledat a obdivovat po mnoho posleších. V tom tkví hlavní rozdíl proti "The Place We Ran From", na kterém skladby působily prvoplánově a dojem z celku nebyl valný. Jestli budou "Tired Pony" pokračovat v nastavené rovině, strach o ně nemám a své fanoušky si jistě najdou. A doufám, že i u našich čtenářů, kterým album mohu jen doporučit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY