Plavba mezi smrtí a odloučením

22.09.2013 16:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Téma smrti a zklamání je ústředním motivem nové kolekce "Invisible Empire / Crescent Moon" skotské zpěvačky KT Tunstall, pro niž to je již čtvrtý studiový zářez v kariéře. Ani tentokrát neopustila bariéry folku, rocku a písničkářství, ovšem zahalené jsou v daleko smutnějším hávu než kdy dřív.
8/10

KT Tunstall - Invisible Empire / Crescent Moon

Skladby: Invisible Empire, Made Of Glass, How You Kill Me, Carried, Old Man Song, Yellow Flower, Crescent Moon, Waiting On The Heart, Feel It All, Chimes, Honeydew, No Better Shoulder, Feel It All - Band Jam (Bonus Track)
Vydáno: 07.06.2013
Celkový čas: 51:12
Vydavatel: Universal
Černovlasá skladatelka a zpěvačka KT Tunstall není v našich končinách zrovna zavedeným pojmem. Český posluchač ji tak možná zná pouze prostřednictvím hitu "Suddenly I See" z debutu z roku 2004 "Eye To The Telescope". Nepoznat však sympatickou interpretku s hlasem velmi podobným kolegyni Katie Melua by byla věčná škoda. Směs zmíněných žánrů spolu s prvky svěžího country a inteligentního popu à la Pj Harvey přímo láká ke gurmánskému ochutnání. A novinka rozhodně žádné trpké zklamání nenabízí, nejedná se totiž o žádné pseudosnobské brnkání pro uši intelektuálně vybavenějších, ale o upřímnou a jednoduše krásnou hudbu. Tam, kde to Norah Jones trošku přepískne, tam se KT Tunstall zastaví, ukloní a pádí zpět do "mainstreamové alternativy".

O novince se nedá říct, že by nějak progresivně razila cestu směr nové neobjevené horizonty. Spíš čerpá z toho nejlepšího, co tvorbu půvabné Skotky dosud provázelo na všech předchozích nahrávkách, skvostný debut nevyjímaje. Na druhou stranu deska nenabízí přímé hity ani jasné zpěvné melodie. Posluchač je nucen se do hudby a textů ponořit velmi hluboko a čím větší úsilí vyvine, tím se mu dostane větší odměny. Obecně jsou skladby velmi zdařile vytvořenou kombinací kvalitních a osobních textů s jemným, avšak emociálně silným hudebním podkladem. Při skladbě "Old Man Song", která je inspirována úmrtím jejího otce, vám veselo určitě nebude. Podobné pocity vzbuzuje i "How You Kill Me", kde se zase vyzpovídává z rozchodu s manželem. Texty jsou tak směsí upřímných intimních výpovědí a existencionálního filosofování.

KT Tunstall dospěla už při pohledu na přebal alba a jeho obsah tento dojem jen potvrzuje. Neuchyluje se k lacinému, halekavému country ani k příliš tklivému folku, jak by se ze zmíněného rámcového tématu dalo usuzovat. I přes emocionálně náročné období, které si KT prožila, natočila novinku s nadhledem a muzikantskou precizností a nenechala se příliš unést rozpolcenými náladami, které by nahrávku jen rozhodily.

Prvním singlem se stala skladba "Feel It All", která patří ve výsledku k těm opravdu nejhitovějším na desce. A jemný refrén, který připomíná již jednou zmíněnou Katie Melua, vám vleze nejen do hlavy, ale i do duše. Pozadu však nezůstává ani baladická "Waiting On The Heart" či zasněná "Made Of Glass". Úvod celé kolekce zase zdobí "Invisible Empire", která je vlivem country asi nejvýznamněji postižena. Jediným duetem je pak folková "Chimes" s hostujícím Howem Gelbem, který se ujal taktéž produkce.

Novinka je velmi zdařilým následovníkem épéčka "The Scarlet Tulip" a hlavně posledního plnohodnotného a taktéž povedeného alba "Tiger Suit". Dokonce lze konstatovat, že od svého debutu tak silnou a kvalitní nahrávku, jako je aktuální novinka, nenatočila. A i když se na tuzemské scéně její jméno zrovna dvakrát intenzivně neobjevuje, neznamená to, že by ji měl náš posluchač zcela ignorovat. Ostrovní scéna je plná hudebních talentů a KT patří k těm civilně nejblyštivějším.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY