Kytara The Beatles byla vydražena za osm milionů korun

21.05.2013 10:51 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

The Beatles
© AP Photo
Sběratelské artefakty od kapely The Beatles jsou stále velice žádané. Potvrdilo se to i na aukci v newyorském Hard Rock Café, kde se tentokráte dražila elektrická kytara, na kterou hráli oba dnes již zesnulí členové této legendární formace George Harrison a John Lennon.

Společnost Julien's Auctions, která tuto aukci pořádala, předpokládala maximální prodejní cenu tři sta tisíc dolarů. Neznámý kupec z USA, který na dražbu vyslal svého zástupce, však za tento nástroj zaplatil o sto tisíc dolarů víc, v přepočtu tedy přibližně osm milionů korun.

Harrison tuto kytaru využíval v psychedelickém období formace během interpretace písně "I Am The Walrus". Obrýlený kolega s ní zase hrál při hitu "Hello, Goodbye". Jak známo, obě písně se nacházejí mimo desky "Magical Mystery Tour" z roku 1967 i ve stejnojmenném filmu.

Kytara byla vyrobena v roce 1966 na objednávku pro Johna Lennona, který ji o rok později daroval Yannimu Mardasovi. Před několika lety již byla vydražena v aukční síni Christie's za zhruba sto tisíc dolarů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY