Krátký úkrok zpět do "Midnight Desert"

08.04.2013 14:30 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Hranicko-pražská kapela November 2nd oslavila deset let od vydání svého debutu "Midnight Desert". A k té příležitosti vydala jeho reedici doplněnou o bonusový disk se zajímavými raritkami. A právě tomuto EP, jež se prodává i samostatně, se věnuje tato recenze.
6/10

November 2nd - Midnight Desert (bonus EP)

Skladby: Svět je křivej, Tomcat Blues (alternative version), Autumn (alternative version), All I Wanna Do (Alexandra Langošová with Sto zvířat)
Vydáno: 22.2.2013
Celkový čas: 15:37
Vydavatel: Novemberology Records
Když jsem před lety poprvé viděl video k písničce "Tomcat Blues", hned jsem zpozorněl. Písničkářka Saša Langošová se svou kapelou November 2nd hrála příjemný melodický holčičí rock a do tuzemského hudebního světa přinesla svou odpověď na tolik známé (a výborné) americké holky s kytarou. I ony (ať už mluvíme o Sheryl, Suzanne či později o Alanis) spojovaly svou ženskost s kombinací rocku, country, popu či folku, a tím tak vytvářely svébytný a velmi příjemný hudební svět.

"Midnight Desert" bylo nakonec asi zatím nejúspěšnějším albem této kapely, alespoň co se pozornosti, jíž se mu dostalo, týká. Přineslo posluchačům největší hit - právě zmiňované "Tomcat Blues", a nadějně nastartovalo hudební kariéru tehdejším debutantům. Zároveň ale, spolu s dalšími alby, už bohužel nedošlo k výraznějšímu posunu do povědomí masovějšího publika, i když právě hudba November 2nd by svou příjemnou melodičností a (v dobrém slova smyslu) nekonfliktností mohla fungovat v jakémkoli rádiu.

Bonusové EP logicky přináší materiál, jenž se váže hlavně k výročnímu debutu. A tak tu z něj najdeme původní verze písní "Tomcat Blues" a "Autumn". Ty kapela nahrála ještě před podpisem smlouvy s EMI s producentem Dušanem Neuwerthem. Zároveň je tu nádherný cover "All I Wanna Do" od Sheryl Crow. Ten Saša Langošová nazpívala se skupinou Sto zvířat a již dříve vyšel na DVD "Jste normální?".

Tím největším překvapením je ale česká věc od Martina Kučaje (Proud - vzpomínáte?) "Svět je křivej". Saša Langošová to vysvětluje takto: "Během těch deseti let bylo snad nejčastěji vyslovené přání našich fanoušků nahrát písničku v češtině. Proto jsme se jim rozhodli vyhovět. Skladbu "Svět je křivej" jsme navíc chtěli nahrávat už před deseti lety na "Midnight Desert", ale nakonec jsme to neudělali. Takže je vlastně logické, že jsme ji natočili na reedici." A i když by právě čeština mohla být dobrou cestou k většímu přijmutí ze strany konzervativních Čechů, kdyby bylo na mně, raději bych zůstal u angličtiny, která Langošové sedí přece jen lépe.

Bonusové EP je logicky určené hlavně pro fanoušky, kteří už debut mají a dnes si jej nechtějí pořizovat znovu v doplněné verzi. Zároveň však může fungovat i jako zajímavý průzkum, co se odklonu k češtině týká. Na reakce na českou písničku bude kapela jistě hodně zvědavá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY