Hana Hegerová obdržela francouzský Řád za zásluhy

09.04.2013 17:12 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Hana Hegerová
© Standa Merhout/Supraphon
Francouzský velvyslanec Pierre Lévy ocenil kariéru Hany Hegerové Řádem za zásluhy. Medaili a diplom převzal její vnuk, který jí ocenění předá v soukromí. "Francie si přeje ocenit kvality a zásluhy Hany Hegerové, zejména pak její významné přispění k propagaci francouzského šansonu a francouzské kultury obecně, a povyšuje ji na komandéra Řádu za zásluhy," uvedl Lévy podle serveru iDNES.cz .

Toto vyznamenání je oceněním za mimořádné vojenské nebo civilní zásluhy a založil ho roku 1963 Charles De Gaulle. Má tři hodnosti: rytíř, důstojník a komandér a dvě kategorie velkodůstojník a velkokříž. Z českých držitelů se tímto řádem mohou pyšnit například politolog Jacques Rupnik, novinář Petr Uhl nebo mecenáška Meda Mládková.

Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, se narodila před jedenaosmdesáti lety na Slovensku. Nejprve hrála v žilinském divadle a poté vystupovala v divadlech Rokoko nebo Semafor. Své šansony zpívala často i v zahraničí, dokonce i v proslulé pařížské Olympii. Spřátelila se s mnoha osobnostmi tohoto žánru, Gilbertem Bécaudem, Charlesem Aznavourem či Jacquesem Brelem.

Zpěvačka předloni ukončila svoji aktivní kariéru, kterou uzavřela vydáním alba "Mlýnské kolo v srdci mém". V roce 1996 ji Akademie populární hudby uvedla do Síně slávy. Od prezidenta Václava Havla obdržela medaili za zásluhy a v červnu roku 2011 jí Supraphon předal Diamantovou desku za 1,6 milionu prodaných desek.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY