Chladná královna jen na desce

23.03.2013 08:40 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Britská soul-popová zpěvačka Jessie Ware, hudební objev minulého roku, vystoupila poprvé v České republice. Kdo si koncert nechal ujít, udělal velkou chybu. Debutové album "Devotion" je samo o sobě velmi povedenou nahrávkou, jeho živá forma je však ještě o něco lepší a čtvrteční večer tomu byl jasným důkazem.

Live: Jessie Ware

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 21. března 2013
support: Artami
Setlist: Devotion, Still Love Me, Night Light, If You´re Never Gonna Move, Imagine It Was You, Sweet Talk, Swan Song, Taking In Water, Something Inside, What You Won´t Do For Love, Valentine, No To Love, Diamonds, Wildest Moments, Running

Jessie Ware, Palác Akropolis, Praha, 21.3.2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Již na svém debutovém albu "Devotion" Jessie Ware dokázala, že se může rovnat se jmény jako Sade či Adele. Ovšem okouzlující hlas není všechno, co nám může nabídnout. Výraznou kombinaci soulu a R'n'B lehce doplňuje elektronika. Charismatický zvuk je pro desku velmi specifický, drží pohromadě chladnou atmosféru. O to víc mě zajímalo, jak se s tím dokáže Jessie Ware vypořádat naživo.

Čtvrteční večer byl prvním koncertem v České republice, který se odehrával v Paláci Akropolis. Před samotným vystoupením předskakovala ukrajinsko-americká kapela Artami. Pro řadu návštěvníků naprosto neznámá, avšak velmi příjemná hudba. Skládá se ze dvou členů Tamary Shmidtové (zpěv a hra na klavír) a Jacka Morgana (hra na kytaru). Tato dvojice hraje směsici indie-rocku a popu. Že dělají vkusnou hudbu, dokázali již úvodním songem "Hurry Up", který se dočkal velkého aplausu. Kouzelný hlas ukrajinské zpěvačky Tamary se velmi dobře poslouchal, stejně tak i Jackova hra na kytaru. Škoda, že vystoupení trvalo jen půl hodiny.

Úderem deváté hodiny vstoupila na pódium Jessie Ware společně se dvěma kytaristy a bubeníkem. Odstartovalo se úvodní skladbou "Devotion" z debutového alba. Dojem z chladné zpěvačky rázem opadl, Jessie působila velmi pozitivně a sympaticky. Kupříkladu problém s vypadávajícím kabelem u mikrofonu brala s nadhledem, častokrát se zasmála, dlouze povídala mezi písněmi, prostě to nebrala tak vážně. Vyzařovala z ní energie a bylo vidět, že si celý koncert užívá. Mnozí interpreti by se od ní mohli učit.

Skladby naživo vyzněly úplně jinak, než na desce. Chyběla tam temná atmosféra, to však nebylo vůbec na škodu. Hned zpočátku zazněly silné singly "Night Light" a "If You´re Never Gonna Move" (dříve pojmenovaný jako "110%"). Nechyběl ani úplně nový song "Imagine It Was You" z připravované "Gold Edition" debutu. A hned na první poslech zněl úplně skvěle! Hudebně vycházející z osmdesátkové disco muziky. Kapela hrála velmi dobře a Jessie kromě zpěvu zvládala obsluhovat MPC, které měla po své pravé ruce.

Jessie Ware, Palác Akropolis, Praha, 21.3.2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Velkým překvapením večera byla cover verze "Diamonds" od Rihanny. Skladba v podání od Jessie Ware získala úplně nový rozměr, refrén doplnil zpěvem bubeník Dornik. To však nebylo všechno, ještě předtím zaskočil za Samphu a zazpíval si v songu "Valentine". Všechny písně sklízely náležitý potlesk, až se tomu sama Jessie divila. Co na nás čekalo závěrem, se dalo celkem snadno odhadnout - "Wildest Moments" a samozřejmě nejznámější "Running". Žádného přídavku jsme se bohužel nedočkali. První vystoupení Jessie Ware v Praze bylo skvělým zážitkem, který si neužívali jen posluchači, ale především sama zpěvačka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY