Výběrovka Kelly Clarkson: hity a hitíky v opilém pořadí

30.01.2013 08:40 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Ruku na srdce - kolik hitů od Kelly Clarkson znáte? Většina posluchačů dokáže z prstu vycucat dva, ti zběhlejší možná i pět. Ale vystačí to první vítězce American Idolu na celou výběrovku? "Greatest Hits: Chapter One" mapuje deset let opomíjené interpretky a ukazuje, že materiál k rekapitulaci by se našel.
6/10

Kelly Clarkson - Greatest Hits: Chapter One

Skladby: Since You Been Gone, My Life Would Suck Without You, Miss Independent, Stronger (What Doesn't Kill You), Behind These Hazel Eyes, Because Of You, Never Again, Already Gone, Mr. Know It All, Breakaway, Walk Away, Don't You Wanna Stay (with Jason Aldean), Catch My Breath, People Like Us, Don't Rush (featuring Vince Gill), I'll Be Home For Christmas, Dark Side, A Moment Like This, The Trouble With Love Is, I Do Not Hook Up, Beautiful Disaster (Live)
Vydáno: 19.11.2012
Celkový čas: 73:22
Vydavatel: Sony Music
Těžko spekulovat, zda by svět o nějaké Kelly Clarkson dnes věděl, kdyby se v roce 2002 nepřihlásila do, za oceánem dosud neznámého, pořadu American Idol. Aniž by si uvědomovala, jaký dopad to bude na její kariéru mít, zvítězila a ze dne na den se stala miláčkem celé země. Po deseti letech na trhu už se bestofka nezdá být takovou vábničkou na peníze, a tak se posluchači dočkali "Greatest Hits: Chapter One".

Tracklist kompilace odráží komerční (ne)úspěchy pěti alb, která zpěvačka dosud vydala. Zastoupeny jsou všechny studiové položky ze zpěvaččiny diskografie, ale jejich rozložení je nerovnoměrné. První bezpohlavní album "Thankful", které dnes zní už extrémně zašle, si svou cestu na výběrovku našlo dvakrát. Tracku "Miss Independent" s nejprotivnějším kytarovým riffem na světě se úspěšně daří zabít skvěle rozjetý úvod disku s největšími poprockovými hity, jež má Američanka v rukávu. Zato vynikající "My December" se zaleskne pouze jediným klenotem, říznou "Never Again". Více tracků z tohoto alba už se na bestofku nedostalo.

Výběr není řazen chronologicky, tudíž nepůsobí jako sumář dosavadních singlů, ale tematicky laděnými plochami má navozovat pocit nové nahrávky. První pásmo svižných poprockových písniček se ale brzy rozbředne do nelogicky poskládaného mišmaše, jenž až příliš rychle střídá nálady. Z hlediska počtu zastoupení má největší prostor přelomová "Breakaway", která dosud zůstává zpěvaččiným nejúspěšnějším počinem. Co položka, to hit. A přesně tak to mělo vypadat i u zbytku písniček, což se ale místy nedaří.

Je škoda, že se tvůrci omezili pouze na singly, některé nevydané songy mají totiž větší potenciál než pár unylých kousků (např. "I Do Not Hook Up"). Přidanou hodnotou rekapitulace jsou tři nové skladby. Jedna z nich, jednoduchá a silná zároveň "Catch My Breath", na celý výběr upozorňovala v rádiích a televizi. Zbylá dvojice je veskrze zapomenutelná soudobá nuda.

Kelly Clarkson měla na ohlédnutí za svou kariérou veškeré právo. Jejímu týmu se ovšem nepodařilo pořadím skladeb a v podstatě jedinou relevantní novinkou celou nahrávku jakkoliv prodat. Mnoho písniček zapadá, nevyniká. Přitom skvělých písniček má Kelly dnes již arzenál. Doufejme, že až uzraje doba pro "Chapter Two", dočkáme se o poznání konzistentnějšího výsledku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY