Frontman Behemoth roztrhal bibli. Hrozí mu vězení

09.01.2013 12:52 - Matěj Bílý | foto: facebook interpreta

Behemoth live
© www.myspace.com/behemoth
Nergal, frontman polských deathmetalistů Behemoth, se bude muset před soudem opět zodpovídat z urážky náboženského cítění. Polskému prokurátorovi se totiž podařilo dosáhnout obnovy procesu, ve kterém kytaristovi a vokalistovi hrozí až dva roky vězení za to, že v roce 2007 během koncertu v Gdyni rozrthal bibli.

Nergal tehdy v pauze mezi skladbami označil bibli za "lživou knihu" a církev za "vražednou sektu", což doprovodil demonstrativním zničením Svatého písma. O tři roky později byl na podnět konzervativních poslanců ze strany Právo a spravedlnost obviněn z urážky náboženského cítění, ale soud ho zprostil viny. Vše se totiž odehrálo na uzavřeném koncertu, jehož návštěvníci byli seznámeni s protináboženským zaměřením kapely, hudebníkovo jednání tudíž nemohlo nikoho pohoršit.

Prokurátor však nyní podal návrh na obnovu řízení a soud mu vyhověl. Nejvyšší polský soud totiž nedávno prohlásil, že trestný čin urážky náboženství se vztahuje nejen na toho, kdo skutečně někoho pohorší, ale rovněž na jednání, které má vědomý potenciál takový skutek naplnit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY