Jan Budař a Eliščin Band pokřtí nové album již ve středu

20.11.2012 09:56 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Jan Budař, Eliščin Band
© facebook interpreta
Již ve středu 21. listopadu vystoupí Jan Budař a Eliščin Band v pražské Roxy, kde na svém prvním velkém pražském koncertě po více než dvou letech představí nové album "Lehce probuzený". Vystoupení, které ne náhodou proběhne přesně měsíc před koncem světa podle Mayského kalendáře, navíc svou přítomností ozvláštní také herečka Eva Holubová a světově uznávaný choreograf a tanečník Yemi, jež album slavnostně pokřtí.

"To číslo se mi líbí a taky by měl být 21. prosince 2012 konec světa, takže jsme si řekli, že každého 21. dne v měsíci uděláme nějakou akci spojenou s naší deskou, aby se všichni ještě trochu pobavili, když už to má v prosinci skončit," vysvětluje Jan Budař, proč takřka všechny aktivity související s novým albem provází číslo 21. Nové album, které vyšlo čtyři roky po desce "Proměna", je podle Budařova názoru hned z několika důvodů speciální. "Každá deska je tak nějak přelomová, protože zachycuje určité období, které se už nikdy nebude opakovat. A album 'Lehce probuzený' má hned několik výjimečných aspektů. Objeví se na něm nikdy nevydaná verze písně 'Milování' z filmu 'Nuda v Brně', taky píseň 'Když zavřu oči', která původně vznikla pro film 'Protektor', ale nakonec se v něm neobjevila, a taky na něm najdete píseň 'Lidice', která byla napsaná pro stejnojmenný film."

Populární herec a - jak jeho hudební tvorba dokazuje - také velmi dobrý písničkář nahrál novinku stejně jako předchozí alba "Proměna" (2008) a "Uletěl orlovi" (2006) společně s Eliščiným Bandem, který funguje ve složení Petra Eliška Malíšková, Adam Koller, Roman Jedlička, Vít Kořínek a Tomáš Hanzlíček. Jak je ale u Budaře a Eliščina Bandu zvykem, i na desce "Lehce probuzený" se podílela řada hostů jako skladatel David Smečka nebo zpěvačky Elena Sonenshine, Emma Smetana, Andrea Buršová a Zuzana Gamboa.

Na hosty samozřejmě nebude chudý ani pražský křest. Konkrétně se můžeme těšit na přítomnost herečky Evy Holubové a renomovaného choreografa a tanečníka Yemiho, kteří se společně zhostí slavnostního křtu a zatančí speciální choreografii k písni The Tap Tap Orchestra "Konec světa zrušeno", již zahraje Eliščin Band veřejně vůbec poprvé. Dalším hostem pak bude jedna z nejlepších jazzových zpěvaček Elena Sonenshine, která zazpívá píseň "Odpouštím". Chybět nebude ani talentovaná zpěvačka Zuzana Gamboa, jež si s Honzou Budařem střihne duet "Když zavřu oči".

Z žánrového hlediska nás 21. listopadu v pražském Roxy čeká koncert pohybující se někde na pomezí rockového písničkářství a šansonu. V případě Jana Budaře je navíc třeba počítat také s přidanou hodnotou v podobě různých vtipných historek a podobných vylomenin. Ostatně sympatický nadhled, smysl pro humor a schopnost sebeironie, jsou charakteristické jak pro jeho herectví, tak pro písně Eliščina Bandu.

Nový materiál, jak podotýká Josef Rauvolf ve své recenzi pro ČT 24, je navíc dosud tím nejlepším, co Budař a Eliščin Band společně vytvořili: "Když dosavadní Budařovy počiny položíme vedle sebe, vidíme, jak se desku od desky zlepšuje - říká se tomu, možná poněkud klišovitě, že nachází svůj hlas. Samozřejmě, že tomu tak je, a to nejen hudebně, ale i textařsky, nemluvě o pěveckém projevu... Janu Budařovi se podařilo složit a nahrát zatím nejvydařenější album, a to i díky své kapele. A my teď jen můžeme doufat, že tyto inteligentní písničky uslyšíme nejen z desky, ale že si jich všimnou i rozhlasoví dramaturgové, svými kvalitami totiž vysoce převyšují většinu plytkého domácího popu."

Lepší doporučení k návštěvě koncertu, který proběhne 21. listopadu v pražské Roxy, snad už ani netřeba. Pokud tedy patříte mezi příznivce kvalitní tuzemské muziky, která má opravdu co říct nebo byste si naopak rádi konfrontovali svůj vlastní názor s dojmy renomovaného kritika či se chcete jen dobře a inteligentně pobavit, měl by pro vás být první velký pražský koncert po více než dvou letech Jana Budaře a Eliščina Bandu jasnou volbou!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY