Víc DJ set než skuteční Kosheen

19.11.2012 08:49 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Britská taneční kapela Kosheen zavítala tento čtvrtek do pražského klubu SaSaZu, aby zahrála nové písničky z aktuálně vydané desky "Independence". Povedlo se jim zaplnit téměř celý klub, avšak po skončení jejich vystoupení lidé odcházeli se zklamanými výrazy. Proč?

Live: Kosheen

místo: SaSaZu, Praha
datum: 15. listopadu 2012
support: Rudeboy, IM CYBER, Rob Scho

Kosheen
© Matěj Vaněček/musicserver.cz
Na novou desku Kosheen se čekalo opravdu dlouho. Během pěti let se stihlo vydání desky posunout hned několikrát. Letos v říjnu se konečně zadařilo, nahrávka "Independence" vyšla a obhájila si svou hudební škatulku tanečního electro-dark-popu. Sklidila vesměs pozitivní kritiku, u nás v recenzi si vysloužila krásnou osmičku. Teď už jen zbývalo zahrát nové skladby naživo. Toho jsme se dočkali 15. listopadu v pražském klubu SaSaZu.

Kosheen jsou v České republice oblíbenou kapelou. Nevím, jak si tak velkou oblibutéto britské kapely u nás vysvětlit, nicméně čtvrteční koncert mě v tom utvrdil. Ještě před koncertem jsem si na plakátu všiml nepatrného textu DJ/PA show. A nebyl jsem jediný, v události na Facebooku se objevily dotazy, jestli vystoupí doopravdy celá kapela, nebo zda se jedná pouze o DJ set. Organizátoři akce potvrdili, že se můžeme těšit na kompletní složení, tedy na zpěvačku Sian Evans a producenty Markeeho Substance a Darrena Decodera. Zčásti to byla pravda, avšak skutečně jen zčásti.

Kosheen
© Matěj Vaněček/musicserver.cz
Line-up kromě supportu ve formě DJs Rudeboye a IM CYBER sliboval devadesátiminutovou Kosheen show, která měla odstartovat v jedenáct hodin. V té době bylo SaSaZu doslova přeplněné. Vnitřní šatna vyčerpala své kapacity a návštěvníci, kteří přišli přesně na začátek vystoupení, se museli spokojit pouze s venkovní šatnou.

Substance a Decoder si sedli za MacBooky, Evans přišla na pódium a chopila se mikrofonu. Všechno vypadalo dobře a zdálo se, že nápis DJ/PA show mohl být jen případnou pojistkou. Kapela začala se skladbami z debutu "Resist". Z toho koneckonců pochází nejvíc singlů, které se dostaly do celosvětových hudebních žebříčků. Zazněly tedy klasiky, které musí znát každý alespoň z rádia - "Catch", "Hide U", "Hungry".

Pak následovaly songy z aktuální desky "Independence". Bylo vidět, že ne všichni mají poslední album úplně naposlouchané. Na druhou stranu, mnoho singlů vyšlo ještě před samotným albem. "Spies", s českou hláškou "máte nesprávná data", zazněl v původní verzi, "Addict", který má skvěle vystavěný přechod na refrén, donutil většinu lidí zvednout ruce nad hlavu a "Dependency" rozblikala celou místnost klubovými světly. Sian Evans se podařilo několikrát roztleskat posluchače. Bylo vidět, že si vystoupení skutečně užívá.

Kosheen
© Matěj Vaněček/musicserver.cz
To všechno trvalo přibližně padesát minut, pak se Evans odebrala z pódia a prostor získali producenti, aby zahráli svůj house set. Set však nebyl ničím ojedinělý a spíš nudil. Mnozí doufali, že se zpěvačka do deseti minut vrátí a koncert bude pokračovat. Vrátila se však až ve zbývajících patnácti minutách, a aby se neřeklo, zazpívala jako poslední "Something New". Což o to, song je to skvělý a perfektně zapadl do DJ setu, avšak k zakončení vystoupení se příliš nehodil.

Lidé odcházeli z klubu zklamaní. Není se čemu divit. Z avizovaného vystoupení zaznělo jen pár skladeb od samotných Kosheen a navíc pouze skladby z první a poslední desky. Kdo čekal na "Overkill" či na "Wasting My Time", ten se nedočkal. Snad to příště organizátoři napraví a místo vystoupení půleného s DJ setem přichystají regulérní koncert.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY