Swing, pot a rock'n'roll

15.11.2012 09:50 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Parov Stelar v doprovodu zpěvačky a živé kapely se pomalu stává českým fenoménem. Po úspěšných vystoupeních v Lucerna Music Baru a na Colours Of Ostrava tentokrát vyprodal velký sál pražské Lucerny. Co vlastně Čechy na rakouské hvězdě electroswingu tak fascinuje?

Live: Parov Stelar Band

místo: Lucerna, Praha
datum: 13. listopadu 2012
Fotogalerie

Parov Stelar Band, Lucerna, Praha, 13.11.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Parov Stelar Band se nenápadně zařadili mezi domácí kapely typu Kosheen, IAMX či Morcheeba, jezdící k nám díky neutuchající poptávce se zvýšenou kadencí. Bez problémů se jim tak podařilo vyprodat velkou Lucernu, což znamenalo tradiční ždímání triček, zkrácenou verzi Klubu rváčů u šaten a kvalitu zvuku souseda pouštějícího diskotéku za panelovou zdí. Nic z toho ovšem v jádru není chybou kapely.

U Parov Stelar Band jsme zvyklí na vydatnou porci energie, šlapavých beatů a electroswingu. Ostatně, ve svém žánru patří mezi špičku. Parov Stelar je umělecké jméno rakouského DJe, který si na tomto stylu vybudoval úspěšnou kariéru a momentálně s kapelou vystupuje několikrát do měsíce po celém světě. To vede k jistému save energy módu, který předvedli i na pražské zastávce.

Parov Stelar Band, Lucerna, Praha, 13.11.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Složení DJ, zpěvačka plus kapela přímo vybízí ke kulervoucím improvizacím, dočkali jsme se ale spíše dokonalých přehrávek verzí songů z CDček. Půlka koncertu byla navíc odehraná odehraná z half-playbacku a k tomu zřejmě muzikanti spěchali domů na zprávy, jelikož hráli pouhou hodinu a deset minut čistého času. Zda to odpovídá osmi stovkám za vstup, nechť si každý návštěvník zhodnotí sám.

Během koncertu zazněly podstatné hity, ať už "Jimmy's Gang" z aktuální nahrávky "The Princess", "Matilda", "The Mojo Radio Gang" či saxofonová "Homesick". Právě saxofonista Max The Sax odvedl největší kus práce, jelikož osobitý hlas zpěvačky Cleo Panther zabil zvukař.
Parov Stelar Band, Lucerna, Praha, 13.11.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nicméně i přes všechny nedostatky byli fanoušci v zásadě rádi, že vidí své oblíbence. Díky kolektivnímu nadšení trsali jako o život a atmosféra v sále byla neuvěřitelná. O to více je s podivem, že skupina odešla s nápisem The End za zády a nepodařilo se ji zpět vytleskat.

Oproti vystoupení Orbital den předem Lucerna praskala ve švech a kapela má jistě důvod se vrátit zpět, doufejme jenom, že nebude pokračovat v trendu "větší prostor - kratší stopáž", a neodehraje tak příště třicetiminutový set v O2 areně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY