Zaprášenosti: Bossanova - Na náměstí / Už je to tak

15.10.2012 17:41 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Každý zná řadu superskupin, jež vznikly spojením velkých hvězd z velkých kapel. U nás to byli třeba Alias, ve světě nedávno SuperHeavy. Bossanova byla pravým opakem. Začínali v ní muzikanti, z nichž se pak hvězdy staly až v jiných partách. A kdyby se dnes dali dohromady, byla by z toho jistě superskupina.

Bossanova - Na náměstí / Už je to tak

datum vydání: 1987
skladby: Na náměstí, Už je to tak

Bossanova - Na náměstí / Už je to tak
© facebook interpreta
V polovině osmdesátých let minulého století hrála zásadní roli v tuzemské klubové scéně nová vlna. A Bossanova byla jednou z kapel, která se svou tvorbou k nové vlně hlásila, navíc se snažila přitáhnout do tuzemské tvorby i vlivy funky. To je poměrně logické, uvědomíte-li si, že hlavou Bossanovy nebyl nikdo jiný než Roman Holý.

Holý ale není jediná star, jež kapelou prošla. Z těch zvučnějších jmen to byli také P.B.Ch., Robert Kodym, Petr Malásek nebo Václav Kopta (divadlo Semafor, ale také Radek ze "Sněženek a machrů"). V kapele zpíval Luděk Hrzal (dnes DJ a moderátor). Na jediném singlu, který po ní zbyl, pak hostoval Dan Šustr z Tiché dohody. Zřejmě díky provázání Bossanovy s tehdejšími Dr. Max.

P.B.Ch. a Dan Šustr
© www.tichadohoda.cz
Možná ale právě to, jak výrazné osobnosti kapelou prošly, už od začátku předurčovalo její zánik. Příklad toho, jak kapela fungovala, dokládá třeba to, že Roberta Kodyma (na velikánskou přímluvu P.B.Ch.) přijala jako kytaristu, i když jej pět členů skupiny nesnášelo a založili si, v čele s Václavem Koptou, KNRK - Klub nepřátel Roberta Kodyma. Dvojice punkáčů Kodym a P.B.Ch. se pak kapele odvděčila činem značně nemuzikantským.

V "Divnoknížce" k tomu Kodym vyprávěl: "Schylovalo se k pražskýmu koncertu na Petynce. No a my se domluvili s Michalem Penkem, že mu v "Klip klapu" uděláme kapelu. Točilo se to pro televizi a někdo za těma nástrojema musel stát. Za dopoledne to mělo bejt natočený a my jsme měli odpoledne ten koncert s Bossanovou." Jak to ale dopadlo, se dá tušit. P.B.Ch. dodával: "Tak se na Petynce čekalo. Hodinu, dvě. Lidi na nás hrozně nadávali. Kapela doběla. Nakonec se kluci nasrali, šli a odehráli to ve třech. Takže Bossanova hrála v sestavě Jaros - bicí, Holý - klávesy, Hrzal - zpěv".

Pokud si dnes Bossanovu z jejich jediné nahrávky poslechnete, může to znít lehce úsměvně. Nesmíte ale zapomenout, že jde o skvělý dokument doby. Věci staré pětadvacet let. A právě díky singlu "Na náměstí / Už je to tak" lze vystopovat samotné začátky působení Romana Holého nebo P.B.Ch. A pokud by někdo z nich dokázal tuhle starou partu dát dohromady a odehrát třeba vzpomínkový koncert, mohlo by to i dnes dávat smysl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY