Hudební poklady v televizních seriálech

04.09.2012 18:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Hudba na nás útočí odevšad a mnohdy je těžké jí uniknout. Ale vnímáme ji hlavně jako podkres. Pokud někdo hudbu aktivně nevyhledává, většinou mu stačí to, co zaslechne v rádiu. Někdy se ovšem ty největší objevy zjeví tam, kde byste je možná nečekali - v televizních seriálech.
Můžete se snažit brouzdat po internetu, nechat si radit od kamarádů, nebo můžete prostě jen sedět u bedny a jen mimovolně slyšet písničku, která vám vyrazí dech. Nemám samozřejmě na mysli české seriály, ty se většinou spokojí s jedním popěvkem do znělky a s tím otravují dlouhé roky, Miro Žbirka by mohl vyprávět. Využití dalších písniček přímo v ději je v Česku výjimečné, navíc aby se jednalo o opravdu zajímavé hudební kusy. Jedinou výjimkou posledních let byl snad jen "Dokonalý svět", kde se o hudební složku staral Honza Muchow. Bloc Party či The Cinematic Orchestra jinak v domácích seriálech opravdu neuslyšíte.

Zcela jiná situace je u amerických produkcí. Písničky bývají velmi často zakomponovány do děje, umělci to berou jako vítané promo a mnohdy právě zaznění v seriálu spustí popularitu skladby či přímo interpreta. Mnohdy nejsou vybírány pouze nahrávky známých hudebníků, ale často jde i o nezávislé muzikanty, kteří jinak hrají pro pár desítek lidí a zařazení do televizní show jim nečekaně popožene kariéru směrem kupředu.

Existuje samozřejmě bezpočet příkladů, já nabízím dva světově známé a dva velmi osobní. Do první kategorie patří "We Are Young" kapely fun. Ve chvíli, kdy jej do jednoho z dílů zařadil středoškolský muzikál Glee (v něm jsou písně samozřejmě přezpívávány, nejedná se o originály...), skladba ještě neměla ani videoklip a skupina byla spíše nezávislá. Glee verze však spustila lavinu, která se postupně z USA přenesla na celý svět a udělala z písničky jeden z největších letošních hitů.

Britská kytarovka Snow Patrol zase může děkovat doktorské sérii "Chirurgové" ("Grey's Anatomy"), v jejímž finále druhé sezóny zazněla kompletní písnička "Chasing Cars". Skladby se díky tomu, že byla na pravém místě pro miliony televizních diváků, dosud prodalo přes tři miliony downloadů a je suverénně nejúspěšnější písní formace za oceánem. Pro americký trh byly dokonce do videoklipu umístěny záběry ze seriálu.

Do kategorie zcela neznámých, ale mně velmi blízkých, patří zpěvák Matthew Perryman Jones. Když jeho skladba "Save You" emotivně podkreslila konec jednoho z dílů seriálu "Kyle XY", zvedla se obrovská poptávka ze strany fanoušků a překvapený zpěvák zjišťoval, jak píseň dostat do prodeje na iTunes... Dodnes se pro mě jedná o jednu z nejlepších písniček vůbec. Nejnovější překvapení z kategorie objevů z televize je pro mě zpěvačka Katie Herzig a skladba "Lost And Found", která zazněla v posledním díle třetí řady "Města žen" ("Cougar Town"). Opět nádherná skladba, na kterou bych bez koukání na telku asi nepřišel.

Uvedené čtyři skladby jsou samozřejmě čistě subjektivní záležitostí, určitě podobných objevů z televizní obrazovky máte spoustu. Klidně se o ně s námi podělte v názorech.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY