Sting skvěle přepracoval svoje hity

11.11.2001 20:24 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Ve stínu tragických událostí v New Yorku a Washingtonu se v podvečer 11. září v intimním prostředí v italské vile jen s několika stovkami posluchačů nahrávalo Stingovo živé album "All This Time". Výsledkem je vynikající deska, na níž Sting překopal své známé písně do nové podoby ku prospěchu věci.
9/10

Sting - All This Time

Skladby: Fragile, A Thousand Years, Perfect Love...Gone Wrong, All This Time, The Hounds of Winter, Mad About You, Don't Stand So Close To Me, When We Dance, Dienda, Roxanne, (If You Love Someone) Set Them Free, Brand New Day, Fields Of Gold, Moon Over Bourbon Street, If I Ever Lose My Faith In You, Every Breath You Take
Celkový čas: 65:18
Vydavatel: Universal
Stingovo živé album "All This Time" bude snad jako žádné jiné podivně spjato s tragickým úterkem 11. září 2001. Právě v tento den, kdy v troskách Světového obchodního centra ztratilo život i několik Stingových přátel, vznikl záznam nyní vycházející na CD a později i na DVD. Koncert, odehrávající se na Stingově sídle v italském Il Palagio, neměl být původně určen jen pár desítkám přítomných šťastlivců, nýbrž měl být přenášen do celého světa prostřednictvím přímého přenosu po Internetu. Po pietně pojaté "Fragile" ale přenoss skončil a až po citlivé konzultaci mezi přítomnými v Il Palagio vystoupení proběhlo, i když to pro Stinga ani muzikanty v kapele určitě nebylo jednoduché. Vzniklá nahrávka je nyní zcela přirozeně věnována všem lidem, kteří 11. září zahynuli.

Je to výjimečný živák - nejde jen o klasický záznam, ale koncert byl speciálně uspořádán v komorním prostředí pro pořízení živého alba a DVD. Dalším důležitým poznatkem je, že skladby doznaly výrazných aranžerských zásahů, takže mnohé provařené písně znějí zcela nově a někdy je poznáte až po hodně dlouhém poslechu, například o "All This Time" nebo "Don’t Stand So Close To Me" se dá hovořit jako o variacích na dané téma, výsledek je vynikající. "Fragile" je šmrcnuta latinou, "A Thousand Years" je velmi zjemnělá, "Perfect Love... Gone Wrong" je jazzová až po půdu, "Mad About You" je krásně okořeněná množstvím perkusí, "When We Dance" zase smyčcemi. Velmi jazzově zní též "Dienda" (autorem hudby je Kenny Kirkland), "Roxanne" (dovolím si odbočit a doporučit skvělou verzi George Michaela z desky "Songs From The Last Century"), "Brand New Day" a samozřejmě "Moon Over Bourbon Street" s výbornou trubkou Chrise Bottiho. Překvapila mne přítomnost "The Hounds Of Winter", neboť desku "Mercury Falling" na minulém turné Sting ignoroval. Nejmenších změn se dočkaly asi "(If You Love Someone) Set Them Free" a "If I Ever Lose My Faith In You". Závěrečná tečka "Every Breath You Take" byla zvolena moc dobře a posloužila i k představení všech přítomných hudebníků.

Takové živé album je smysluplné - dává posluchači možnost slyšet jeho oblíbené písně v poctivě přepracovaných verzích, žádný podfuk. Skvělá (i když trochu smutná) atmosféra, výborná hudba. Doporučuje devět z deseti žihadlomilů!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY