Nas má třetí americké zlato v řadě

26.07.2012 17:42 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Desáté řadové album rappera Nase "Life Is Good" je jeho pátým, které zvítězilo v hitparádě, a hned třetím takto úspěšným v řadě. Úspěšné novinky měli Kidz Bop, Dark Knight Rises nebo Matisyahu. V singlech posedmé vedla Carly Rae Jepsen, dařilo se Katy, Ellie a Flo Ridovi, vysoko debutovali Jason Aldean a No Doubt.
Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
© facebook interpreta
SINGLY - Sedm týdnů. Letos máme nezvykle trvalé #1 hity. Považte, že od poloviny března jsme vystřídali pouze "We Are Young" fun. (6 týdnů), "Somebody That I Used to Know" Gotyeho (8 týdnů) a nyní Carly Rae Jepsen se sedmi týdny. "Call Me Maybe" to má však nyní nahnuté, padá v rádiích, downloadech i streamech, a Maroon 5 nebo Katy Perry tak brzy můžou převzít vedení. "Payphone" totiž padá pomalejším tempem a "Wide Awake" sice ztrácí v počtu stažení, ale s oceněním Airplay Gainer za 15% nárůst v uplynulém týdnu už má 111 milionů impresí.

I tak je současná situace zvláštní, neboť nejdůležitější položku Billboard vzorce, downloady, opanuje skladba pouze s 210 tisíci staženími, "Whistle" Flo Ridy (mmj. Digital Gainer, +10 %). Běžné nedebutové týdenní sumy downloadů se pohybují klidně o sto tisíc výše, ty debutové okolo půl milionu, takového letního megastartu jsem se však ještě nedočkali. Flo Rida mimo jiné získal i Streaming Gainer za třetinový přírůstek na 584 tisíc, ty nově vede Ellie Goulding s 867 tisíci a celkově se s "Lights" posunula na čtyřku.

Nejvyšší novinku najdeme na dvanáctce, "Take A Little Ride" Jasona Aldeana se stáhlo 189tisíckrát a jedná se o nejlepší digitální debut country zpěváka. Za ním na třináctce, novém maximu, je Kanye West & spol. s "Mercy". Do první dvacítky se už dostal Calvin Harris a Ne-Yo s "Let's Go".

Na třicet čtyřce debutují No Doubt s novinkou "Settle Down". Naposledy se v žebříčku objevili s "It's My Life", který vyšel na výběrovce "The Singles 1992-2003". Hned za nimi je zajímavé jméno aneb důkaz, že jej postupně objevuje celý svět: Alex Clare. Hit "Too Close", který proslavila hlavně reklama Microsoftu, si budete moct díky Fource poslechnout naživo v Praze v říjnu. Na sedmdesát osmičce ještě debutují The Killers s novinkou "Runaways".

    Top 10 - singly:
  1. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
  2. Maroon 5 feat. Wiz Khalifa - Payphone
  3. Katy Perry - Wide Awake
  4. Ellie Goulding - Lights
  5. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
  6. Flo Rida - Whistle
  7. Rihanna - Where Have You Been
  8. David Guetta feat. Sia - Titanium
  9. Usher - Scream
  10. Pink - Blow Me (One Last Kiss)

Nas - Life Is Good
© facebook interpreta
DESKY - Nas je důkazem, že nepotřebujete hitparádové skladby, aby uspěla celá deska. Jeho singly nikdy nebyly v Hot 100 příliš úspěšné, dokonce se tam ani žádný z nové desky "Life Is Good" nedostal, což se mu ještě nikdy nestalo. A tracky to byly výborné (viz Měsíce v hip hopu). Hlavní ale je, že prodejní výsledek desáté řadovky překvapil i analytiky, se 149 tisíci nikdo nepočítal. Celkově je to jeho páté sólové zlato, dosáhl jej s "It Was Written", "I Am…" a předchozími "Hip Hop Is Dead" a "Untitled", šesté prvenství má ještě s grupou The Firm a počinem "The Album".

Na dvojku spadl posledně zvítězivší Zac Brown Band, můžete si tipnout, o kolik procent mu spadl prodej. Se solidními 64 tisíci odstartovala nová kompilace Kidz Bop. Na dvacátém druhém vydání děcka přezpívala snad veškeré hity posledního půlroku. Na čtyřku spadl Frank Ocean s "channel ORANGE", a jak jsem vysvětlil minule, výsledek mohl být lepší, kdyby se do sumy započítal i prodej na Amazon MP3. Novinky však nesmí být nasazeny první čtyři týdny pod $3,49 a Amazon historicky nejlépe kritiky oceněnou r'n'b desku ocenil na 2,99 dolarů. Navíc na truc iTunes a Frankovi šel i řetězec Target, který desku vůbec neprodával. Představte si podobné následky, jako kdyby Kluse odmítl prodávat takový Bontonland (Target je sice takový super/hypermarket, ale u nás moc lidí v Albertu CD nekupuje, proto příměr přímo s hudebním prodejcem).

Za pátým Justinem Bieberem je nečekané jméno: Phil Collins. Co ten tady v roce 2012? Inu, stejně jako dříve v červenci, Amazon si vybral další MP3 alba a zlevnil je na 99 centů. Mezi nimi byla i zpěvákova výběrovka z roku 1998 "Hits", která v předchozím týdnu logicky ani nebyla v Billboard 200. Dalšími Amazonem katapultovanými byli Bruno Mars ("Doo-Wops & Hooligans" 135=>11) a Demi Lovato.

Na osmičce pak najdeme soundtrack, respektive spíše score, z posledního Batmana, "The Dark Knight Rises", od Hanse Zimmera. Naposledy se v Top 10 instrumentální soundtrack objevil na začátku roku 2011, byl to "Tron: Legacy" Daft Punk, lepšího umístění v uplynulé dekádě dosáhla jenom druhá epizoda Star Wars Johna Williamse , která byla šestá. V druhé desítce mě zaujal Matisyahu, reggae/altrock/hiphopový a nově i docela popový zpěvák shodil židovské fousy a háro, uvidíme, jestli tím nestrádá i novinka "Spark Seeker", devatenácté místo je stejné, jaké získal s předchozí "Light".

Příští týden určitě novinku na první místě neuvidíme, nejvýše mířící alba Passion Pit a Gaslight Anthem budou ráda za Top 10. Zlato může připadnout opět Nasovi nebo Zac Brown Bandu.

    Top 10 - alba:
  1.  N Nas - Life Is Good (149)
  2. Zac Brown Band - Uncaged (78, -67% )
  3.  N Kidz Bop Kids - Kidz Bop 22 (64)
  4. Frank Ocean - Channel Orange (54, -59 %)
  5. Justin Bieber - Believe (45, -1 %)
  6.  R Phil Collins - Hits (40, + 4575 %)
  7. One Direction - Up All Night (36, -1 %)
  8.  N Hans Zimmer - The Dark Knight Rises Soundtrack (33)
  9. Adele - 21 (33, -7 %)
  10. Maroon 5 - Overexposed (29, -35 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY