Multižánrová rozlučka? Věřme, že ne

23.07.2012 09:30 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Chmury vnášející artwork a letní singlová pohoda "Cruising California". To jsou dva charakteristické znaky nové desky "Days Go By" žánrových legend The Offspring. Zatímco první mě svou možnou symbolikou straší a druhý ne, většina stálých posluchačů to má opačně. Je vlastně čeho se bát? Tak napůl.
6/10

The Offspring - Days Go By

Skladby: The Future Is Now, Secrets From The Underground, Days Go By, Turning Into You, Hurting As One, Cruising California (Bumpin' In My Trunk), All I Have Left Is You, OC Guns, Dirty Magic, I Wanna Secret Family (With You), Dividing By Zero, Slim Pickens Does The Right Thing And Rides The Bomb To Hell
Vydáno: 25.06.2012
Celkový čas: 42:50
Vydavatel: Sony Music
Mají popularizátoři žánru tří akordů, ale také už věkem opotřebovaní rebelanti z OC ještě vůbec hudebně co nabídnout? Bude celkově deváté album The Offspring, uvědoměle nazvané "Days Go By", dalším výrazným zápisem do análů melodického punkrocku, tak jako třeba "Smash" (1994) či "Americana" (1998)? Nebo je to prostě zas jen ok jako před čtyřmi lety, kdy pánové - slovy kolegy Luboše Kreče - "honili několik zajíců, ale žádného výjimečného nedohnali"? To jsou hlavní témata, která se teď točí kolem kapely Dextera Hollanda. Všechna ale stejně nakonec zastínila jedna povedená audio i vizuální bláznivina - současný rádiový singl "Cruising California (Bumpin' In My Trunk)".

Kopanec do úsměvu punkrocku, prudí směrem k propíranému letnímu synth-popovému šlágru (kterému neodolala třeba dramaturgie Evropy 2) ti, jimž ještě pořád nedochází, že Offspringové už mají opravdu vrchovatě odpracováno. Stejně jako před čtrnácti lety, kdy posluchači obraceli oči v sloup při prvním kontaktu s "Pretty Fly (For A White Guy)", ale ve finále singl stejně jako celou "Americanu" platinově ocenili, i tentokrát skupina využila momentu překvapení. A i tentokrát si na odlehčené vlně pluje s dostatečným nadhledem.

Kolekci dvanácti skladeb "Days Go By" si The Offspring podle vlastních slov natočili pro radost. Jenže bohužel opět v produkci Boba Rocka, jehož jméno je fandům od "Rise And Fall, Rage And Grace" trnem v oku. Už jen proto nemůže být nové album vrcholným momentem obdivuhodné kariéry, která se za americkými muzikanty táhne už takřka tři desetiletí. Vedle hrstky svižných punkrockových vypalovaček ve stylu 90's ("The Future Is Now", "Dividing By Zero", "Slim Pickens Does The Right Thing And Rides The Bomb To Hell") a obrozené klasiky "Dirty Magic" si charakteristicky zajímavý Hollandův vokál sedá třeba i ke krkolomné kombinaci reggae a tradičního mexického folku ("OC Guns"). Bezbariérový přístup udělal z "Days Go By" multižánrovou nahrávku. "Museli jsme to tak namíchat prostě proto, aby nás to pořád bavilo," vysvětlovala kapela před časem magazínu Rolling Stone. Nejsme kapela jednoho stylu vol. 2? To snad zatím ne…

"Days Go By" může postupem času, bohužel, snadno dostat nálepku alba jediného singlu. Jednak z toho důvodu, že bezstarostná jízda slunnou Kalifornií je skutečně hodně výrazným a už teď do značné míry určujícím znakem. Ale taky proto, že nejlepší punkrock už mají The Offspring jednoduše za sebou. Přesto si přeju, aby symbolika na přebalu nebyla naplněna do detailu. Pomyslná časová osa znázorněná lavičkou má totiž oba konce plné a z toho na mě jako na letitého příznivce trošku padá smutná nálada.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY