Respect festival odtajnil další hvězdu: otce etiojazzu Mulatu Astatkeho

13.04.2012 17:42 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Mulatu Astatke
© wearehq.com
Patnáctého ročníku Respect festivalu, který se uskuteční od 16. do 17. června na pražské Štvanici, se kromě již ohlášeného flamencového génia Duquende, afropunkových Jagwa Music z Tanzánie a dalších sedmi souborů z různých koutů světa zúčastní také jedna z nejstarších žijících legend africké hudby Mulatu Astatke.

Před padesáti lety byl prvním Afričanem, který absolvoval elitní jazzovou školu Berklee, později založil v New Yorku Ethiopian Quintet, s nímž propojil Afriku s Latinskou Amerikou. Po návratu do vlasti doprovázel na etiopském turné Duke Ellingtona, expanzi etiopské scény ale přerušila totalitní vojenská diktatura. K Astatkeho comebacku přispěl stoupající zájem o etiopskou hudbu iniciovaný Robertem Plantem či Jimem Jarmuschem, který jeho hudbu použil ve filmu "Zlomené květiny". I když Astatke řídí svůj orchestr elitních hráčů od vibrafonu, jeho skladby stojí na unikátních etiopských rytmech i stupnicích. "Ať už posluchači do Mulateho hudebního světa vstoupí přes filmovou hudbu, soul-jazzovou latinu jeho raných nahrávek, nebo přes nejnovější studiové projekty, objeví hudební hlas, který do vývoje populární hudby vnáší něco jedinečného," říká ředitel Respect festivalu Borek Holeček.

Dalším potvrzeným interpretem je Awsome Tapes From Africa. Pod tímto názvem vystupuje brooklynský etnomuzikolog Brian Shimkovitz, který na svých cestách Afrikou nasbíral stovky na Západě nikdy nevydaných nahrávek, s nimiž jako DJ vystupuje na světových festivalech včetně All Tomorrow's Parties či Roskilde. "Jeho show působí jako magický stroj času, zaveze vás do fantastické scenérie stylů, které se v Africe hrály v době Beatles a Led Zeppelin. K autentičnosti přispívá i stoprocentní analogový zvuk, Shimkovitz totiž hraje z původních nosičů, tedy v Africe vydaných kazet," popisuje Borek Holeček. Brian Shimkovitz vystoupí spolu s dalšími účinkujícími 16. června od 23.00 na festivalové afterparty, která proběhne v Cafe NONA na Nové scéně Národního divadla.

Podrobnější informace o jednotlivých skupinách a interpretech, kteří všichni vystupují v České republice poprvé, naleznete zde. V sobotu 16. června vystoupí na ostrově Štvanice Jagwa Music (Tanzanie), Mulatu Astatke (Etiopie), Terah Taali (Indie), Karandila Junior Gypsy Brass Band (Bulharsko) a Arifa (Holandsko, Turecko, Rumunsko, Irák). V neděli 17. června se mohou návštěvníci těšit na Conjunto Angola 70s (Angola), Duquende (Španělsko), Roland Tchakounte (Kamerun,Francie), Soul Motion (Srbsko, Bosna a Hercegovina) a Romano Trajo (Česká republika). V rámci doprovodného programu pak vystoupí ve čtvrtek 26. července v Paláci Akropolis skupina Alaaev Family (Izrael,Tádžikistán).

Do 20. dubna je možné zakoupit v síti Ticketpro dvoudenní vstupenku na celý festival za pouhých 400 Kč. Poté již bude cena lístku na celý festival 550 Kč, (cena jednodenního vstupu pak 450 Kč).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY