Američané nejvíce kupovali Nicki Minaj a poslouchali fun.

12.04.2012 21:27 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

fun. si připsali další skvělý týden ve vedení s bezprecedentním rekordem, polepšili si zámořští Gotye, The Wanted a One Direction na úkor Justina Biebera. V deskách přesvědčivě vyhrála Nicki Minaj před Adele a novinkou Rascal Flatts a Madonna předvedla v druhém týdnu tragický výkon, který bohužel nemá obdoby.
fun. - We Are Young feat. Janelle Monáe
© facebook interpreta
SINGLY - fun. si užili s "We Are Young" už šestý týden ve vedení. To však není všechno. Jako první interpret vedou všechny tři dílčí žebříčky najednou: downloady s 380 tisíci, rádia se 120 miliony a streamy s 1,1 milionu. V downloadech jako první interpret dokázali v šesti týdnech překonat sumu 300 tisíc stažení (už jich mají celkem přes 3 miliony), v rádiích se na první místo dostali v sedmi týdnech, což je druhé nejlepší číslo pro skupinu (po Destiny's Child), navíc šestkrát po sobě s oceněním Airplay Gainer. A v On-Demand Songs vedou už čtyři týdny, od počátku tohoto nového subžebříčku.

Na druhé místo vystoupal Gotye (polepšil si ve všech třech měřítkách), a stala se tak sotva uvěřitelná věc, kdy se na prvních dvou místech objevily skladby ze žebříčku Alternative Songs. Výrazně se dařilo britským kapelám The Wanted a One Direction (Digital + Streaming Gainer), které nově obsadily třetí, respektive čtvrté místo. Pětka tak zbyla na Justina Biebera, postupné nasazování v rádiích a dostupnost na streamslužbách samozřejmě nemohly dostatečně zmírnit strmý pád downloadů po prvním týdnu. Nicki Minaj a Flo Rida si místa ponechali, Kelly Clarkson ale spadla až za ně.

Co dál? Spolupráce Jennifer Lopez a Pitbulla zafungovala, a "Dance Again" odstartovalo na dvacet sedmičce. Nedovedu si představit, že by ho top 10 minula. O jedenáct míst níže najdeme Kanye Westa se singlem "Mercy" (feat. Big Sean, Pusha T & 2 Chainz), který se objeví na desce Kanyeho labelu "GOOD Music". Čtyřicítku obsadily dvě country hvězdy, Kenny Chesney a Tim McGraw, se singlem "Feel Like A Rock Star" z Kennyho připravované desky "Welcome To The Fishbowl". Šedesátou třetí příčku má DJ Khaled s "Take It To The Head", na které uslyšíte Chrise Browna, Ricka Rosse, Nicki Minaj a Lil Waynea. Nicki máme v žebříčku díky vydání celé desky vícekrát, ještě s "Right By My Side", "Beez In The Trap" a "Va Va Voom". Z nižších pozic bych zmínil ještě povedenou novinku T.I.e "Love This Life" a společnou skladbu K'Naana a Nelly Furtado "Is Anybody Out There?".

    Top 10 - singly:
  1. fun. feat. Janelle Monáe - We Are Young
  2. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
  3. The Wanted - Glad You Came
  4. One Direction - What Makes You Beautiful
  5. Justin Bieber - Boyfriend
  6. Nicki Minaj - Starships
  7. Flo Rida feat. Sia - Wild Ones
  8. Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
  9. Katy Perry - Part Of Me
  10. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe

Nicki Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded
© facebook interpreta
DESKY - Tak to jsem Madonně opravdu nepřál. Zajímavé album "MDNA" si po prvním týdnu pohoršilo o šílených 86,7 procent, a nelichotivě tak překonalo rekord "Born This Way" Lady Gaga v historicky nejstrmějším pádu vítězné desky. Se 48 tisíci se propadlo až na osmičku. Na čele zazářila Nicki Minaj, "Pink Friday: Roman Reloaded" se prodalo přes 250 tisíc kusů, což je sice méně než debut (375), ale více, než se očekávalo. Původní "Pink Friday" ale při startu nebyl zlatý, prvenství dosáhl až později s úspěchem singlu "Super Bass".

Za stříbrnou Adele skončili countryoví Rascal Flatts, "Changed" je už jejich osmé album od zformování v roce 2000. Na čtyřku spadl Lionel Richie, těsně před One Direction, kteří benefitovali z několika vystoupení v americké televizi. Na šestce se bůhvíjak objevila islandská indie kapela Of Monsters And Men s debutem "My Head Is An Animal" a devátý skončil gospelový zpěvák Marvin Sapp s "I Win". Jinak níže debutovaly jen nějaké blbiny a příští týden to asi nebude o moc zajímavější.

    Top 10 - alba:
  1.  N Nicki Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded (253)
  2. Adele - 21 (153, +26 %)
  3.  N Rascal Flatts - Changed (130)
  4. Lionel Richie - Tuskegee (95, -52 %)
  5. One Direction - Up All Night (92, +98 %)
  6.  N Of Monsters And Men - My Head Is An Animal (55)
  7. ▼ Různí - The Hunger Games: Songs From District 12 And Beyond (50, -22 %)
  8. Madonna - MDNA (48, -86,7 %)
  9.  N Marvin Sapp - I Win (37)
  10. Shinedown - Amaryllis (36, -66 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY