Přítomnost je dobrodružství

11.04.2012 07:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Tichá dohoda udávala v devadesátých letech minulého století tempo tuzemské klubové scéně. Kapela oslavila v prosinci čtvrtstoletí existence a na velkém koncertě v pražském KC Vltavská ukázala, že má pořád co říct. Jak dopadl záznam z tohoto výjimečného vystoupení?
7/10

Tichá dohoda - 25 let - Největší hity live

Skladby: Come 2gether, Kotva & Kříž, Dealer, Milion tajemství, Nač tě mám, Chci přežít, Cizí pohled, Reklamní anděl, Marioneta, Kde spí andělé, Saint-Tropez, Čas všechno zahojí, Má duše se vznáší, Tulák po hvězdách, Večírek osamělých srdcí, Přátelé, Širý proud
Vydáno: 12.4.2012
Celkový čas: 79:00
Vydavatel: Pop Dissident Records
V devadesátých letech poctivě objížděli kluby, vydávali desky a stali se přirozenou součástí tuzemské klubové scény. Dan Šustr a Blanka Šrůmová jako tvůrčí jádro Tiché dohody patřili k tomu nejzajímavějšímu, co český rock nabízel. A ačkoliv se kapela nikdy oficiálně nerozpadla, její aktivitu po roce 2000 zaznamenal málokdo. A tak nejednoho pamětníka potěšilo, když muzikanti v roce oslav pětadvacátého výročí od vzniku ohlásili návrat na pódia.

Koncert v KC Vltavská byl koncipován jako velká vzpomínková akce. Skupina zahrála skoro ve všech sestavách, kterými si za dobu své existence prošla, sešla se řada hostů, hrál se průřez celým repertoárem od prastarých písniček ("Nač tě mám" z prvního singlu z roku 1989) až po ty ze zatím poslední studiové desky "Válcovna vkusu s. r. o." (třeba "Večírek osamělých srdcí").

V prosinci na své birthday party odehrála Dohoda jedenatřicet skladeb během skoro tří hodin. Záznam celé akce se musel vejít na jedno CD a na to se nakonec dostalo sedmnáct tracků. A pokud bychom je měli co nejstručněji charakterizovat, jde o ty největší hity ("Marioneta", "Kotva a kříž", "Večírek osamělých srdcí", "Cizí pohled") a ty největší rarity ("Nač tě mám", "Milon tajemství", "Širý proud"), které se na koncertě objevily. A ten, kdo se na konci roku do bývalého Belmonda dostavil, mohl konstatovat, že kapela funguje tak jako kdysi. Písničky pořád fungují, vystoupení mělo drajv a největší změnou byl jen odstín vlasů Blanky Šrůmové.

"25 let - Největší hity live" perfektně dokládá dynamiku a drajv celého večera, staví právě na tom, co dělá koncertní nahrávku koncertní nahrávkou. Energie a živočišnost tohoto ansámblu jsou v nejrůznějších personálních sestavách obdivuhodné. Emoce tu tryskají a vůbec nevadí některé nedokonalosti (třeba ve zpěvu Blanky), které naopak ještě více zdůrazňují tu opravdovost. To, co chybí třeba sterilním talentovým soutěžím a mnoha současným popovým hvězdičkám bez ksichtu.

Je skvělé, že Tichá dohoda nechtěla stát stranou a rozhodla se vystoupit z řady. Jako by věděla, že na ni pořád myslíme. Oslavila pětadvacetiny a ukázala, že na ni není nutné vzpomínat jen v minulém čase, právě přítomnost je tím správným dobrodružstvím. "25 let - Největší hity live" je už jejím druhým koncertním albem. Deskou, co by mohla otevřít dveře nové životní etapě kapele, která by teď potřebovala nový materiál. A protože se ukázalo, že jí to naživo pořád funguje, dalo by se počítat s tím, že se ten znovu rozjetý vlak nezastaví ani při skládání nových písniček.

P. S.: Nenechte si ujít křest alba "25 let - Největší hity live" 12. dubna na koncertu v Brně v KD Musilka.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY