Na půl cesty mezi vítězstvím a prohrou

03.04.2012 18:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Americká rocková skupina The Fray se rozhodla na svém novém, již třetím řadovém albu "Scars & Stories" věnovat cestování. Před jeho samotným natáčením navštívila dokonce až exotickou Rwandu. Jak moc muzikanty ovlivnily nově získané zážitky z cest, se dozvíte v následující recenzi.
5/10

The Fray - Scars & Stories

Skladby: Heartbeat, The Fighter, Turn Me On, Run For Your Life, The Wind, 1961, I Can Barely Say, Munich, Here We Are, 48 To Go, Rainy Zurich, Be Still
Vydáno: 06.02.2012
Celkový čas: 45:01
Vydavatel: Sony Music
The Fray se všeobecně řadí do zástupu skupin vedle Keane, Coldplay, OneRepublic či The All-American Rejects. Hrají zasněný, líbivý, ničím moře nebouřící poprock. Ale i takových formací je třeba a je nutno dodat, že doposud tahle coloradská banda dělala svou práci obdivuhodně. Netyčí se sice na pomyslném žánrovém vrcholku slávy, který okupují spíše již zmínění Coldplay, přesto v nich cosi zajímavého a zábavného vězí. A pakliže se rozhodli svůj um nadto okořenit zážitky a uvolněnou atmosférou z cestování, není možné se netěšit.

Hned obal, který vypadá jak staré LP, dává tušit příjemně nostalgickou, leč energickou nahrávku. Přesně takové jsou pocity z odcházející dovolené. Plni nové energie a vzpomínek. Nepochybuji, že právě tyto emoce se pokusili pánové otisknout do své novinky, kterou začali nahrávat již začátkem minulého roku. Poté, během léta, následovaly finální úpravy a teprve dnes se můžeme ponořit do nově vzniklé hudby The Fray. Kromě daleké Rwandy se členové kapely zastavili v německém Mnichově či švýcarském Zurichu. Těmto místům byly věnovány stejnojmenné písně - "Munich" a "Rainy Zurich".

Za první singl byla zvolena úvodní píseň "Heartbeat", ke které je i natočen videoklip. Právě ta byla nahrána následně po navštívení středoafrického státu Rwanda. Jde o střednětempou skladbu s příjemnou vzletnou atmosférou, která sice trochu připomíná výše zmíněné One Republic, ale technicky je zvládnuta výborně a dobře se poslouchá. Dvojka v pořadí "The Fighter" pokračuje ve stejném duchu. S blížícím se létem je poslech nejen této písně příjemným doplňujícím soundtrackem k dobré náladě.

Mými favority jsou ale následující dvě skladby, "Turn Me On" a "Run For Your Life". První z nich si mě získala svým vzletným feelingem a hitovým potenciálem. Tím se může pochlubit i druhá píseň, která je sice trochu sladší a podbízivější, přesto má nepopiratelné kouzlo a není snadné zahnat jemné mrazení na zádech, které se i při několikátém poslechu dostavuje. Následující melancholická "The Wind" není sice na první poslech, ale já si k ní cestu nakonec našel a taktéž patří k tomu nejsilnějšímu na albu "Scars & Stories". Klidně se mohla objevit na posledním počinu The Verve a nikdo by nic nepoznal.

Tím však to lepší bohužel končí a nastupuje o poznání nudnější část nahrávky. V případě "I Can Barely Say" se tlačilo až příliš na pilu a přemírou cukru se lepí huba a uši. V "Munich" zase kapela zní jako béčkoví Coldplay a i po několikanásobném poslechu si nedokáži vybavit melodii. Neříká se mi to snadno, ale to platí i o zbytku novinky. "Here We Are" je vyloženou vatou a nenabízí prakticky nic k poslechu, pořád je však lepší nežli "48 To Go". Určitým vzpružením v nevydařeném konci se zdá být závěrečná balada "Be Still", ale ani ta nedokáže podržet potápějící se finálovou sedmičku skladeb.

The Fray se představili jako parta, kterou hudba baví a dávají ji vše ze svého srdce. Někdy snad až moc, a působí tak přespříliš pateticky. Silné momenty si fanoušci ale bezesporu najdou a obzvláště v úvodních písní jejich srdce nadšeně zaplesá. Co mě mrzí, je, že to chtělo nasbírat více silného materiálu a mít od tvorby větší odstup. To lze bez okolků hodit na hrb producentovi, který měl mít páky tomu zabránit. Zklamaní je asi silné slovo, ale nadšení bohužel neproběhlo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY