fun. mají novou americkou jedničku, deskám vévodí Adele

09.03.2012 10:04 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Altrocková formace fun. se se svým prvním singlem v žebříčku "We Are Young" dostala až na úplný vrchol, z kterého vyšoupla Kelly Clarkson. Do první desítky se dostal Gotye, nejvyšší novinku měli Far East Movement a Justin Bieber. Deskám dominovala Adele před Whitney Houston a "WZRD" Kid Cudiho.
fun. - We Are Young feat. Janelle Monáe
© facebook interpreta
SINGLY - Zopakuju už řečené: dobrá chytlavá písnička + originální reklama na auto v Super Bowlu + cover od Glee = megaúspěch. A nakonec až ultimátní, fun. se svým úplně prvním singlem v žebříčku dosáhli hned zlata. V downloadech si upevnili vedení s 302 tisíci stažení (+19 %), v rádiích byl jejich nárůst o 60 % na 30 milionů dokonce největší. Billboard nám připomněl, že poslední debutový rockový singl, který vyhrál hitparádu, byl "How You Remind Me" Nickelback před dekádou a poslední rockový singl, co vůbec vedl pořadí, byl "Viva La Vida" Coldplay v roce 2008.

O místo níže tedy spadly Kelly Clarkson a Adele, na čtyřku se na úkor Katy Perry posunuli The Wanted. Na šestce už je "Starships" Nicki Minaj, desítku si prohodila s Rihannou. Na sedmičku si polepšili Snoop Dogg a Wiz Khalifa, David Guetta zůstal na osmičce a na devítce je Gotye, "Somebody That I Used To Know" se tak poprvé podívalo do Top 10. V domovské Belgii a Austrálii pochopitelně singl s Kimbrou dosáhl už zlata stejně jako například v Německu nebo Británii. Naopak do druhé desítky spadl Flo Rida s "Good Feeling", novější "Wild Ones" si ale naopak polepšilo z 35. na 19. příčku.

Nejlepší novinkou je "Live My Life" Far East Movement na dvacet jedničce aneb jediná písnička s Justinem Bieberem, co dokážu poslouchat. Zopakují si zlato "Like A G6"? Nižší debuty připadly černé hudbě, Nicki Minaj a Lil Wayne jsou s "Roman Reloaded" na sedmdesátce, 88. místo má hiphopové trio Travis Porter a Tyga s "Ayy Ladies", v poslední desítce se objevili LoveRance a 50 Cent s "UP!" a Future a T.I. s "Magic".

    Top 10 - singly:
  1. fun. feat. Janelle Monáe - We Are Young
  2. Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
  3. Adele - Set Fire To The Rain
  4. The Wanted - Glad You Came
  5. Katy Perry - Part Of Me
  6. Nicki Minaj - Starships
  7. Snoop Dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars - Young, Wild & Free
  8. David Guetta feat. Nicki Minaj - Turn Me On
  9. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
  10. Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love

Adele - 21
© facebook interpreta
DESKY - První dvě místa byla jasná dopředu, Adele a Whitney Houston jsou daleko před konkurencí i s nezanedbatelnými propady oproti minulému týdnu. Jedinou podstatnou novinkou tak byl WZRD, experimentální rockový projekt rappera Kid Cudiho a producenta Dot Da Geniuse. Více se mu budeme věnovat v únorovém Měsíci v hip hopu, pro komentář hitparád stačí uvést, že se prodalo 66 tisíc kusů a třetí místo vyrovnalo Cudiho maximum s druhou řadovkou "Man On The Moon II".

Na patnáctém místě najdeme jazzového pianistu Roberta Glaspera s deskou "Black Radio" a o pět příček níže výběrovku The Monkees - jejich člen Davy Jones totiž zemřel. V třetí desítce se nachází hiphopový soundtrack ke komedii "Project X" a třetí deska Estelle "All Of Me". Novinka The Cranberries "Roses" skončila padesátá první. Příště tu budeme mít například Bruce Springsteena nebo Kaiser Chiefs.

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 21 (247, -17 %)
  2. Whitney Houston - Whitney: Greatest Hits (112, -36 %)
  3.  N WZRD - WZRD (66)
  4. ▲ Různí - Now That's What I Call Music! 41 (46, -15 %)
  5. Whitney Houston - The Bodyguard Soundtrack (43, -9 %)
  6. Tyga - Careless World: Rise Of The Last King (37, -39 %)
  7. Adele - 19 (37, -6 %)
  8. Drake - Take Care (29, +13 %)
  9. Rihanna - Talk That Talk (25, +9 %)
  10. Whitney Houston - Whitney Houston (25, -15 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY