Slyšeno v předstihu: Soulfly - Enslaved

21.02.2012 15:00 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Soulfly - Enslaved
© facebook interpreta
Ačkoliv by si mnozí fanoušci a hudební kritikové spíš přáli opak, neúnavný workoholik Max Cavalera se poslední roky prostě nezastaví a takřka co sezónu nám dodává nové album, ať už pod hlavičkou Soulfly, nebo pod vlajkou rodinného projektu Cavalera Conspiracy, kde působí se svým bratrem Igorem. Že má toto drolení nápadů velmi neblahý vliv na kvalitu jednotlivých desek, je myslím nabíledni a loňská poslední studiovka druhé jmenované kapely "Blunt Force Trauma" v tomto ohledu dosáhla pomyslného kvalitativního dna.

Opravdu už asi nikdo kromě těch nejzaslepenějších Cavalerových fanoušků nedoufal, že Max vydá ještě někdy dobrou nahrávku. Možná tak v případě, kdy by si dal pár let pauzu, sesbíral nápady, načerpal inspiraci a všechno pak přetavil v jedno jediné album za několik let. Přesto je pro mě letošní novinka Soulfly pojmenovaná "Enslaved" velmi příjemným překvapením.

Deska je opravdu velmi temná, se špinavou atmosférou podobnou dnes už klasickému kusu kapely "Dark Ages", syrová a Max na ní velmi příjemným způsobem koketuje se starým dobrým death metalem. Určitě ho nakopla i z poloviny pozměněná sestava kapely v podobě nového baskytaristy Tonyho Campose (Static-X, Ministry, Asesino…) a především bubeníka Davida Kinkadea, přicházejícího z řad norských progresivních blackmetalistů Borknagar.

Soulfly
© facebook interpreta
Ten odvádí na albu doslova excelentní práci a neuvěřitelným způsobem nakopává skladby tím správným švihem. Aby toho deathu nebylo málo, v pilotním singlu "World Scum" můžete slyšet i klasický murmur Travise Ryana ze žánrových klasiků Cattle Decapitation. Po řadě let sterilní práce potěšil i kytarista Marc Rizzo, který předkládá své osvědčené kytarové variace v docela svěžím kabátku a nabídne několik velmi povedených melodií.

Fanoušky prvních nu-metalových alb zase musí zákonitě potěšit portugalsky zpívaná skákačka "Plata O Plomo" jak vystřižená z kultovní "jedničky" nebo "Primitive". Celkově jde tedy o vyrovnanou agresivní kolekci, které v první řadě nechybí to, co všem Cavalerovým studiovkám z posledních let - živočišnost, agresivita a energie, která je však ke konci trochu zabíjena zbytečně dlouhou stopáží alba.

Samozřejmě že jinak je to ten typický Maxův rukopis, ale tentokrát v podobě dobrých skladeb a především podaný velmi přesvědčivě a tvrdě. Deska "Enslaved" vychází 12. března u Roadrunner Records (u nás Supraphon / Warner Music) a najdete na ní tyto songy: Resistance, World Scum, Intervention, Gladiator, Legions, American Steel, Redemption Of Man By God, Treachery, Plata O Plomo, Chains a Revengeance.

Vyplatí se na ni těšit, snad se v navazujícím evropském tour v nové sestavě ukážou opět i u nás. V oficiální den vydání se na musicserveru dočkáte i definitivní recenze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY