Áčkoví béčkoví Pet Shop Boys podruhé

06.02.2012 15:15 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

"Kdyby áčka více umělců byla alespoň z poloviny tak dobrá jako béčka Pet Shop Boys, svět by byl hned mnohem zajímavějším místem." Protože krást se nemá, dovolil jsem si britský Express.co.uk alespoň ocitovat. Tato jedna věta totiž shrnuje osmatřicetiskladbovou kolekci "Format" naprosto dokonale.
7/10

Pet Shop Boys - Format

Skladby: CD1: The Truck Driver And His Mate, Hit And Miss, In The Night, Betrayed, How I Learned To Hate Rock 'N' Roll, Discoteca (New Version), The Calm Before The Storm, Confidential (Demo For Tina), The Boy Who Couldn't Keep His Clothes On, Delusions Of Grandeur, The View From Your Balcony, Disco Potential, Silver Age, Screaming, The Ghost Of Myself, Casting A Shadow, Lies, Sexy Northerner / CD2: Always, Nightlife, Searching For The Face Of Jesus, Between Two Islands, Friendly Fire, We're The Pet Shop Boys, Transparent, I Didn't Get Where I Am Today, The Resurrectionist, Girls Don't Cry, In Private (7-Inch Mix): Pet Shop Boys With Elton John, Blue On Blue, No Time For Tears (7-Inch Mix), Bright Young Things, Party Song, We're All Criminals Now, Gin And Jag, After The Event, The Former Enfant Terrible, Up And Down
Vydáno: 6.2.2012
Celkový čas: 77:32 + 78:37
Vydavatel: Parlophone
Béčka singlů byla s britským duem Pet Shop Boys spojena už od počátků jejich kariéry. Kromě nespočtu remixů nezapomínali své fanoušky obdarovávat i spoustou nealbových skladeb, které poprvé poskládali na dvojalbum "Alternative" v roce 1995. Počátkem tohoto roku přišel čas na nepřímé pokračování, které shrnuje singlová béčka od roku 1996 do 2009. Osmatřicet skladeb, které se nevešly na řadové desky, by u jiných kapel možná znamenalo utrpení s občasnými skvosty, u Neila Tennanta a Chrise Lowa tomu tak naštěstí není.

Zatímco jiné formace většinou bonusové nahrávky pro singly nahrávaly na poslední chvíli nebo na ně cíleně dávaly slabší kusy, pro ostrovní duo tento formát vždy představoval mimo jiné možnost zkoušet jiné druhy aranžmá, ujetější texty či v nejhorším případě alespoň odkladiště pro písničky, které se na desky nehodily svou náladou či zvukem, ne kvalitou. A občas se béčky staly i nahrávky, které byly natolik hitové, až kapelu před vydáním řadového alba přestaly bavit a skončily mimo finální tracklist.

Na dvojalbu tak bez problémů najdete potenciální singly, mezi nimiž září třeba "How I Learned To Hate Rock 'N' Roll", duet s Eltonem Johnem "In Private" či "I Didn't Get Where I Am Today". Mezi odpadky se povalují i nádherné balady "The View From Your Balcony" a "Friendly Fire" či naopak taneční klubovky "The Boy Who Couldn't Keep His Clothes On" nebo "Lies". Ale co bychom si nalhávali, mezi téměř čtyřicítkou písniček se najdou i takové, které jsou skutečnými béčky, ale je jich opravdu jen pár.

"Format" je samozřejmě záležitostí hlavně pro fanoušky Pet Shop Boys, kteří tak nemusejí béčka vyripovávat ze všech singlů za minulé roky, ale dostanou je zabalené pěkně pohromadě. Ale i ostatní příznivci chytrého popu si na dvojdesce najdou spoustu písniček, u kterých si řeknou, že jako béčko singlu skončily pouze z důvodu kvantitativního, ne kvalitativního.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY