S Mandrage a Klusem na věčné časy

01.02.2012 23:10 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Situace v českých hitparádách začíná být až příliš podobná té loňské. Akorát místo Shakiry s Kabátem tady máme čistě českou dvojici Mandrage a Tomáš Klus. Pokud jde o prodejny, tam si rozhodujeme sami, ale v rádiích jednoduše odmítají hrát něco jiného.
Mandrage - Moje krevní skupina
© facebook interpreta
RÁDIA - Už pět týdnů je nejhranější skladbou v rádiích "Šrouby a matice" od plzeňských rockerů Mandrage. Pro českou hudbu je to rozhodně pozitivní zpráva, protože v poslední době to vypadalo, že naše rádia se českým nahrávkám spíš vyhýbají. Procentuálně je to sice pořád stejně (česko-slovenská hudba tvoří stále v žebříčku nějakých 20-30 %), ale častěji se teď české nahrávky pohybují na předních příčkách (viz Václav Neckář nebo Verona). Méně pozitivní je fakt, že nejhranější skladby jsou už několik týdnů stejné; nedivil bych se, kdyby se situace v několika příštích týdnech vůbec neměnila. Ale nepředbíhejme.

Když už nic jiného, tak máme alespoň pár novinek. Jako první tady sice máme Britney Spears s "Crazy" na šedesátém pátém místě, ale pokud nejsem úplně mimo, tak se o novinku v pravém slova smyslu nejedná a jde o její dřívější singl "(You Drive Me) Crazy". Pokud bych měl pravdu, první novinku najdeme o příčku níž, kde je finská rocková formace Sunrise Avenue se singlem "I Don't Dance" z její poslední nahrávky "Out Of Style". Sedmdesátý čtvrtý je David Guetta, který z úspěšné desky "Nothing But The Beat vytáhl už pátý singl "Turn Me On". V něm mu tentokrát hostuje rapperka Nicki Minaj. Poslední novinka je až z daleké Brazílie. Zpěvák Michel Teló totálně ovládl žebříčky v Evropě se singlem "Ai se eu te pego" - stal se jedničkou v osmi evropských státech. Jestli se Česká republika stane tím devátým, se dozvíme v příštích týdnech. Zatím je to osmdesátá příčka.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Mandrage - Šrouby a matice
  2. Bruno Mars - Marry You
  3. Marlon Roudette - New Age
  4. Christina Perri - Jar Of Hearts
  5. Coldplay - Paradise
  6. ▲ DJ Antoine/Mad Mark - Welcome To St. Tropez
  7. Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love
  8. Maroon 5 feat. Christina Aguilera - Moves Like Jagger
  9. Adele - Set Fire To The Rain
  10. Tomáš Klus - Nina

Top 100 RÁDIO 4/2012 - novinky:
65. Britney Spears - Crazy
66. Sunrise Avenue - I Don't Dance
74. David Guetta & Nicki Minaj - Turn Me On
80. Michel Teló - Ai se eu te pego

Tomáš Klus - Racek
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Patnáctý týden je nejprodávanější Tomáš Klus. Myslím, že není potřeba dalšího komentáře. Koneckonců v minulých týdnech jsem toho o něm napsal už dost. Pokud jde o zbytek desítky, v té se i nadále žádné velké změny nedějí. Z velké části se do ní vrací starší osvědčené nahrávky typu "Kudykam" od dvojce Hapka/Horáček nebo "Po čertech velkej koncert" od Kabátu.

Novinky jsou tento týden opravdu pozoruhodné. Hlavně Maxim Turbulenc s úžasnou kolekcí "Čecho decho" na sedmnáctém místě nebo Helena Vondráčková s "Nic nás nerozdělí" na místě dvacátém prvním (v tomto případě se pozoruhodnost týká samotné desky, o jejíž existenci se mi nepodařilo zjistit absolutně nic). Třicátá devátá je reedice klasických alb slovenské skupiny Elán "Detektívka" a "Ôsmy svetadiel", čtyřicátá devátá kompilace Karla Černocha "Ztráty a nálezy" a padesátý "Komplet 1997 - 2010" Petra Muka. Už to vypadá, že nevýrazné novinky jsou stále v nedohlednu. Nebo že by tento týden zaujaly nové desky od Leonarda Cohena nebo Lany Del Rey? Dozvíme se za týden.

Top 10 - prodejnost:
  1. Tomáš Klus - Racek
  2. Karel Gott - Pokaždé
  3. Petr Hapka/Michal Horáček - Kudykam
  4. Kabát - Po čertech velkej koncert + DVD
  5. Tomáš Klus - Cesta do záhu(d)by
  6. Kabát - Banditi di Praga: Turné 2011 CD + DVD
  7. Tomáš Klus - Hlavní uzávěr splínu
  8. Adele - 21
  9. Rytmus - Fenomén
  10. Mandrage - Moje krevní skupina

TOP 50 Prodejní 4/2012 - novinky:
17. Maxim Turbulenc - Čecho decho + DVD
21. Helena Vondráčková - Nic nás nerozdělí
39. Elán - Detektívka,8. svetadiel DVD
48. Karel Černoch - Ztráty a nálezy
50. Petr Muk - Komplet 1997 - 2010

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 4. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY