Rihanna a Adele pokračují v americké dominanci

19.01.2012 17:25 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Americké žebříčky mají po druhém lednovém týdnu stejného vítěze. V singlech podesáté triumfovala Rihanna, na pódiu ji však nově doplnili Adele a Flo Rida a do první desítky se dostal Tyga a David Guetta s Nicki Minaj. V deskách zvítězila Adele, přičemž poprvé v historii stačilo na Top 10 méně než dvacet tisíc kusů.
Rihanna - We Found Love
© facebook interpreta
SINGLY - "We Found Love" si připsalo desátý týden ve vedení, a Rihanna se tak dostala do docela úzké společnosti takto úspěšných žen, naposledy vedla deset týdnů žebříček Beyoncé s "Irreplaceble" šest let zpátky. V tomto smyslu nejúspěšnější ženou je Mariah Carey, její singl "One Sweet Day" vedl šestnáct týdnů, což je nejvíce i bez omezení pohlavím (další mezníky najdete třeba tady).

Oproti minule si však pohoršili LMFAO a Bruno Mars a na pódiu tak nově stanuli Adele a Flo Rida. "Set Fire To The Rain" je druhým týdnem Airplay Gainer, nyní je s 92 miliony pátý, v downloadech dokonce vyhrál s 193 tisíci stažení. "Good Feeling" je pak pro rappera třetí návštěva stupňů vítězů po "Low" a "Round Round".

Katy Perry zůstává šestá a jak jsme informovali, změnit to má akustická verze "The One That Got Away". Desítku opustili Jason Mraz s "I Won't Give Up ", Adele se "Someone Like You" a také "Party Rock Anthem" LMFAO, jehož počet týdnů v elitní desítce se tak zatím zastavil na čísle 29. Nahradili je rapper Tyga s trackem "Rack City", Snoop Dogg a Wiz Khalifa a Bruno Mars s "Young, Wild & Free" a David Guetta a Nicki Minaj s "Turn Me On". A protože Tygu asi neznáte, dáme si videoklip.

Novinky vedou Train na šedesátce, skladba "Drive By" se objeví na chystaném šestém albu. O sedm míst níže se umístili Van Halen s comebackovým singlem "Tattoo". 78. příčka patří Snow Patrol a singlu "Called Out In The Dark". Na osmdesát pětce jsou The Wanted, boyband, který bude čtenářům britských hitparád velmi znám, skladba "Glad You Came" tam totiž vyhrála. V poslední desítce máme Lanu Del Rey s "Video Games", Foster The People s "Don't Stop (Color On The Walls)" a MGK a Waka Flocka Flame s "Wild Boy".

    Top 10 - singly:
  1. Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love
  2. Adele - Set Fire To The Rain
  3. Flo Rida - Good Feeling
  4. Bruno Mars - It Will Rain
  5. LMFAO - Sexy And I Know It
  6. Katy Perry - The One That Got Away
  7. Jay-Z & Kanye West - Niggas In Paris
  8. Tyga - Rack City
  9. Snoop Dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars - Young, Wild & Free
  10. David Guetta feat. Nicki Minaj - Turn Me On

Adele - 21
© facebook interpreta
DESKY - Kdyby Rytmus prodal stejně kusů "Fenomenu" v USA, jako prodal za týden v Česku a na Slovensku, dostal by se do první desítky. To je úlet. Každopádně kompilaci "Now!" stačilo sedmnáct tisíc na desáté místo, což je rekordní minimum. Jediná Adele se přehoupla přes číslo sto tisíc a šestnáctým zlatým týdnem tak vyrovnala třeba takový soundtrack k "Titanicu". V tzv. moderní éře Billboardu (od roku 1991, kdy data dodává SoundScan) se to podařilo ještě třem dalším deskám, nejúspěšnější byl soundtrack z "Osobního strážce" s dvaceti zlatými týdny.

Mezi žebříčkové stálice se nám zatoulaly dvě novinky, přičemž stříbrní jsou David Crowder Band, které Wiki nazývá Christian modern worship. Oh my God! Ještěže se rozpadli a "Give Us Rest" je jejich poslední album. Tou druhou novinkou jsou Snow Patrol, šestá deska "Fallen Empires" jim v USA vyšla s dvouměsíčním zpožděním oproti UK.

První desítka těsně utekla rapperovi Yo Gottimu s major debutem "LIVE From The Kitchen" a reggae skupině Rebelution s deskou "Peace Of Mind". Na dvacítku dosáhla Lana Del Rey s čtyřstopým eponymním EPčkem. Ve třetí desítce oddebutovali Nightwish se sedmým počinem "Imaginaerum" a jako posledního bych zmínil ještě Stevea Aokiho, který po letech produkování nakonec vydal regulérní album "Wonderland" se skvělými hosty, ale stačilo to pouze na padesát devítku.

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 21 (104, -16 %)
  2.  N David Crowder Band - Give Us Rest (50)
  3. The Black Keys - El Camino (36, -13 %)
  4. Drake - Take Care (32, -25 %)
  5.  N Snow Patrol - Fallen Empires (31)
  6. Young Jeezy - TM:103: Hustlerz Ambition (24, -33 %)
  7. Rihanna - Talk That Talk (22, -20 %)
  8. Coldplay - Mylo Xyloto (20, -30 %)
  9. Nickelback - Here And Now (19, -18 %)
  10. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 40 (17, -28 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY