Akustičtí Scorpions na DVD

02.10.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Němečtí Scorpions nedávno vydali akustickou nahrávku s názvem "Acoustica", která se objevila i na právě recenzovaném DVD. Pokud máte tuto kapelu rádi, vězte že dévédéčko je výborně zpracováno a řadí se mezi nejlepší a nejnašlapanější hudební DVD, která v poslední době vyšla.
9/10

Scorpions - Acoustica

Celkový čas: cca 157 minut
Scorpions jsou kapelou, která už má téměř právo hrabat se rok co rok ve svém archívu a vydávat různá best of a podobné nahrávky, vždyť už existují třicet let. Jejich poslední album "Eye To Eye" bylo i přes posun ve zvuku a přístupu k nahrávání komerčním krachem, a tak se nemůžeme divit, že po dalším výběru hitů a společným albem s berlínskou symfonií přišli i s unplugged projektem nazvaným "Acoustica". Recenze stejnojmenného CD u nás už vyšla, nyní přišel čas podívat se na DVD.

Hned na začátku musím napsat, že je velmi vydařené. Jak se členové v rozhovorech zmiňují, celé natáčení tří unplugged koncertů v portugalském Lisabonu bylo vedeno už s tím, že se vše objeví na DVD. Nejedná se tedy o přepis videozáznamu na tento nosič, čímž se vyznačuje stále velká spousta dévédéček, ale koncert snímaný přímo pro DVD (bylo vybíráno i speciální místo) a je to poznat. Vystoupení Scorpions snímalo celkem dvanáct kamer, z čehož už se dá nastříhat velmi působivý materiál, a to se také beze zbytku povedlo. Samotný záznam koncertu obsahuje celkem o šest skladeb více než CD verze, ale to není jediný důvod, proč by si fanoušci kapely měli koupi tohoto nosiče rozmyslet. Skvělý je totiž také zvuk, který je nabízen kromě klasického sterea i v Dolby Digital 5.1 i v DTS 5.1 a je to poznat. Protože do Portugalska jste se na ony koncerty podívat asi nejeli, "Acoustica" vám umožní být téměř pod pódiem.

Ostatně myslím si, že koncert by se líbil i těm, kdo Scorpions zrovna nemusí (třeba já je taky nijak zvlášť...), protože kromě toho, že mají za svou kariéru nastřádanou pěknou sbírku hitů, zahráli i některé méně známé skladby, hitům dodali občas hodně jiná aranžmá ("Holiday" a "Tease Me Please Me" jsou mými favority) a spousta hostujících zpěvaček a muzikantů dává zvuku tu správnou šťávu. Perlami na závěr jsou coververze skladeb "Love Of My Life" od Queen a "Drive" od The Cars, zvláště druhá jmenovaná Scorpions mimořádně sluší.

Po obrazové, zvukové i obsahové stránce koncertu je tedy vše výborné, jak na tom ale je toto DVD s nezbytnými bonusy? Budeme opět chválit - skvěle. Kromě toho, že si celé vystoupení můžete pustit i ve verzi, kde chybí veškeré proslovy kapely k publiku, což je vychytávka vskutku příjemná, nabízí bonusy celkem čtyři videoklipy - k novince "When Love Kills Love", "Hurricane 2001", "Send Me An Angel" a opravdovou zajímavost - videoklip k "When Love Kills Love", ale se zvukovou stopou nahranou během zkoušky. Dále DVD obsahuje rozhovory se členy kapely, dokument o celém koncertu a nahrávání "Acousticy", krátkou biografii a diskografii kapely. Po stránce obsahové se dá snad jen vytknout absence anglických titulků při koncertu, jinak nic. Němečtí příznivci naopak určitě ocení titulky ve svém jazyce při rozhovorech a dokumentu z natáčení.

DVD "Acoustica" je prvotřídní ukázkou toho, jak na nosič nacpat co nejvíce věcí ve vysoké obrazové i zvukové kvalitě tak, aby kupující dostali za své nemalé peníze opravdu prvotřídní zboží. Ovšem má to jeden háček - musíte mít Scorpions rádi. Tak to ale chodí snad u každého hudebního dévédéčka...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY