New Order - Připravujeme se na další fázi našich hudebních životů

12.09.2001 05:00 - Redakce | foto: facebook interpreta

New Order před několika dny vydali skvělé nové album s názvem "Get Ready". O něm, singlu "Crystal", spolupráci s Billy Corganem a Bobby Gillespiem se točí následující rozhovor s basákem Peterem Hookem, který nám poskytla česká pobočka Warner Music.
New Order - Get Ready
© facebook interpreta
New Order před několika dny vydali po dlouhé osmileté pauze nové album "Get Ready", které se u nás na MusicServeru stalo také albem týdne s hodnocením 10/10 (recenzi najdete tady). Proto jsme ani okamžik neváhali, když nám jejich vydavatelská společnost nabídla ke zveřejnění krátký rozhovor. Na otázky odpovídá basák Peter Hook.

Jak se jmenuje nové album?

To album se jmenuje "Get Ready" a může to znamenat cokoliv, a nebo také nic. Myslím, že to zní dobře: New Order - Get Ready (Připravte se), protože se opravdu připravujeme na další fázi našich hudebních životů, jak fyzicky, tak duševně... Zní to jednoduše, ale je to pro nás velmi důležité.

Co vás vedlo k tomu pozvat na nahrávání skladby "Turn My Way" Billy Corgana ze Smashing Pumpkins?

Když jsem jednou pozdě v noci pracoval na vokálech téhle skladby, najednou jsem tam slyšel jeho hlas, líbí se mi jeho hlas a muzika Smashing Pumpkins, hodně toho v hudební branži dokázal. Myslím, že jeho hudba je hodně podobná tomu, co děláme my. A je skvělé, že se na tom albu podílel někdo, kdo v hudbě něco znamená - jako Billy Corgan. Navíc se mi Billy trochu revanšoval, protože já jsem zahrál na čtvrtém singlu jeho posledního alba, který bohužel nakonec nevydali. Takže to byla taková vzájemná výpomoc. Ta skladba je také zajímavá tím, že v ní hraju na šestistrunnou basu, na kterou moc nehraju, a tohle je jediná skladba na albu, ve které na ni hraju. Je to spíš technická záležitost, ale já si na ni opravdu rád zahrál.

Na albu se podílel ještě Bobby Gillespie z Primal Scream. Jaké to bylo spolupracovat s těmito muzikanty?

Pracovat s Bobbym a Billym bylo skvělé. My jsme na ně koukali jako na sobě rovné, ale oni nás trochu překvapili tím, jak k nám přistupovali. Pořád tomu nemohli věřit, že natáčí s námi. Bobby pořád říkal: "Panečku, já tomu pořád nevěřím." Dokonce den před natáčením nemohl pořádně usnout. Ale bylo to úžasné, cítili jsme se jako v jednom gangu - teď jdem do toho všichni a naplno!!! - a měli jsme z toho skvělý pocit. Víte, Bernard (zpěvák New Order, pozn.red.) byl odjakživa otevřený spolupráci s jinými muzikanty a já jsem byl spíš konzervativní, pořád jsem tvrdil, že New Order by měli být jen New Order, ale pak jsem si uvědomil, že se od ostatních můžu něčemu přiučit a bylo to tak, nakonec jsme si ve studiu užili spoustu legrace.

Proč jste vybrali "Crystal" jako první singl?

Bylo nám od začátku hned jasné, že to bude tahle věc. Má to trochu jiný zvuk a neuvěřitelnou sílu. Je tam všechno, co tam mělo být. Výborný kytarový riff a skvělé vokály. Je to prostě věc, která se nám moc povedla. Od začátku jsme to věděli a ani na chvíli jsme neuvažovali o jiném singlu.

Už jste v hudebním businessu dvacet pět let, máte ještě nějaké plány?

Když jsem začínal v nějakých jednadvaceti letech, tak jsem si nikdy nepomyslel, že budu dělat totéž ve svých čtyřiceti až pětačtyřiceti letech. Pane Bože, to už je let, skoro mě ta představa děsí. Vlastně dělám pořád to samé a doufám, že stejně dobře. A doufám, že mi to vydrží až do pětašedesáti, takže uvidíte pětašedesátiletého dědu na pódiu, to samé vlastně dělají Rolling Stones.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY