Zapomeňte na Deep Purple. Tohle je Glover!

22.11.2011 09:00 - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Deep Purple? Řízné kytary? Kdeže! Nová, v červenci vydaná deska "If Life Was Easy" baskytaristy legendární britské hardrockové legendy Rogera Glovera je jiná. Dokáže být bluesově špinavá i písničkářsky jemná. Posluchač na ní objeví dokonce i prvky reggae a country.
8/10

Roger Glover And The Guilty Patry - If Life Was Easy

Skladby: Don't Look Now (Everything Has Changed), Box Of Tricks, Moonlight , The Car Won't Start, The Dream I Had, Stand Together, If Life Was Easy, Welcome To The Moon, Set Your Imagination Free, When Life Gets To The Bone, When The Day Is Done, Staring Into Space, Get Away (Can't Let You), The Ghost Of Your Smile, Cruel World, Feel Like A King
Vydáno: 11.7.2011
Celkový čas: 54:45
Vydavatel: Mystic Production
Plusem v pořadí pátého Gloverova alba je, že je opravdu sólové. Vznikl při sobě držící materiál od člověka, který si hraje pro radost a k songům má upřímný vztah. Velšský pětašedesátiletý veterán je na albu svůj a při poslechu je vidno, že si musel natáčení opravdu užívat. Deska je tak inspirativní i provokativní.

Britský harcovník složil i většinu textů a hudby, což je další devíza. Kromě své stěžejní deeppurplácké baskytary na desce hraje na akustickou a elektrické kytary, perkuse, piano, ale i na klávesy či foukací harmoniku. Na albu se obklopil i řadou hostů. Objevuje se tu McCafferty a Agnew z Nazareth, Bramblett, který působil ve skupinách Sea Level a Traffic, či Soule, kterého mohou posluchači znát z Rainbow. Překvapením je i zpěv dcery Rogera Glovera Gilian. V jejím podání nejlépe dopadla roztomilá "Moonlight".

Nejlépe a nejpřesvědčivěji však vyzněly písně, které si zanotoval sám Glover. Texty na albu jsou působivé a právě jeho hlas jim dodává tu správnou atmosféru. Civilní projev je tu plusem. To, co tenhle chlap, který má za sebou čtyřicetiletou kariéru, zpívá, mu bezpodmínečně věříme.

Při práci na albu ztratil Glover svou matku Brendu, a celá deska je tak věnována její památce. V bookletu se můžeme dočíst, že milovala až countryově laděnou skladbu "If Life Was Easy". Je to rozverná, ale také nejemotivnější chvíle na albu. Hudebník ale prožil i bolestivý rozvod a stal se dědečkem. To vše přispělo k emocionálně laděné i písničkářsky pestré desce. Nezapře ani svůj vztah k The Beatles. V již zmiňované skladbě "Feel Like A King" pak vzpomíná na zlaté časy v Deep Purple. Skvěle dopadla i skladba s nádechem blues "Stand Together".

I když jsou jednotlivé písně odlišné a brousí hrany nejrůznějších žánrů, deska "If Life Was Easy" drží pohromadě. Nevyrovná se sice nejlepším perlám od Deep Purple, je to však to nejlepší, co hudebník po desetiletích vydal. Nahlížíme tu do života, mysli a duše starého muže, kterého si fanoušci váží a oceňují. Gloverovi se daří držet posluchače ve střehu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY