Příběh starého rockového rytíře

20.08.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Soundtrack k filmu "A Knight's Tale", u nás "Příběh rytíře", je dost nevyváženým mixem starších hitů a nových neznámých skladeb. Zamrzí hlavně to, že ústřední skladba alba - společná coververze Queen a Robbie Williamse "We Are The Champions" - je vyloženě slabá.
4/10

A Knight's Tale (soundtrack)

Celkový čas: 53:30
Řeknu vám, nemám rád soundtracky, které stojí na jedné skladbě, jež navíc není zrovna perla, ale je nahrána slavnými jmény. Přesně to je případ soundtracku k filmu "A Knight's Tale" ("Příběh rytíře"), který se shodou okolností z části natáčel i u nás.

Onou skladbou se slavnými jmény je "We Are The Champions" v podání dvou členů Queen (basák John Deacon už několik let bojkotuje vše, co má společného s "novými nahrávkami" Queen) a Robbieho Williamse. Když pomineme to, že polovina Queen už něco podobného udělala přednedávnem s kapelou Five a skladbou "We Will Rock You", je to nahrávka přinejmenším sporná. Jakkoli mám Robieho i Queen rád, tahle coververze se jim tak mimořádně nepovedla, až je mi to líto. Navíc se v podstatě nejedná o coververzi, ale o téměř stejnou nahrávku s Robbieho vokálem. Nikdy víc, prosím. Zbytek alba, jednoznačně rockově orientovaného, se nese v poměrně jiné rovině - starých vykopávkách na jedné straně a novinkách, které ovšem nezazněly ve filmu. Podobné bonusy podle mě zcela ničí smysl soundtracku, ale v tomto případě se mnohdy jedná o ty lepší skladby z něj. Dan Powell (jehož jméno mi neříká absolutně nic) poskytl příjemnou baladu "Pieces", Third Eye Blind se svým "Eye Conqueror" nahráli nejtvrdší rockovou vypalovačku z desky, jen Train a jejich "Ramble On" mi svým jednoznačným kopírováním let minulých vyloženě vadí.

Zbytek alba nabízí starší písničky od více či známých jmen. Samotní Queen a jejich "We Will Rock You" má ve filmu neoddiskutovatelné místo, ale kolikrát už jsme ji slyšeli... Své starší pecky nabízí i Eric Clapton, Thin Lizzy, David Bowie a další, ale smysl podobě poskládané kompilace mi docela uniká. Poslouchat se to dá, ale že by vícekrát dokola, to ne. Jednotlivé skladby nejsou samy o sobě špatné, občas se jedná o klenoty rockové historie, ale v podobném mixu děkuji, nechci.

Soundtrack k "A Knight's Tale" je skládankou rockovějších skladeb, z nich ovšem nejvíce zaujmou paradoxně ty, které ve filmu vůbec nezazní. Možná právě proto je producenti soundtracku na album zařadili.

CD k recenzi poskytla firma Sony Music / Bonton.

Album: A Knight's Tale (soundtrack)
Hodnocení: 4/10
Celkový čas: 53:30
Skladby: Queen - We Will Rock You, War - Low Rider, Bachman-Turner Overdrive - Takin' Care Of Business, David Bowie - Golden Years, Train - Ramble On, Heart - Crazy On You, Eric Clapton - Further On Up The Road, Rare Earth - Get Ready, Sly & The Family Stone - I Want To Take You Higher, Thin Lizzy - The Boys Are Back In Town, Cartel Burwell, Robbie Williams + Queen - We Are The Champions, Dan Powell - Pieces, Third Eye Blind - Eye Conqueror


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY