Vzum, bum, písk! A znova, až do umření

01.09.2011 13:50 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

David Guetta je Timbaland současnosti - alespoň jedna písnička z jeho produkce nesmí chybět na žádném popovém albu dneška. Fanoušci a naše rádia jeho taneční sound bezmezně milují, kritika však z jeho kolovrátkového tucání štěstím neomdlévá. "Nothing But The Beat" přesto nabízí vydatnou porci velkých hitů.
7/10

David Guetta - Nothing But The Beat

Skladby: Where Them Girls At (ft. Flo Rida and Nicki Minaj), Little Bad Girl (ft. Taio Cruz & Ludacris), Turn Me On (ft. Nicki Minaj), Sweat (Snoop Dogg vs. David Guetta), Without U (ft. Usher), Nothing Really Matters (ft. will.i.am), I Can Only Imagine (ft. Chris Brown & Lil Wayne), Crank It Up (ft. Akon), I Just Wanna F*ck" (ft. Timbaland & Dev), Night Of Your Life (ft. Jennifer Hudson), Repeat (ft. Jessie J), Titanium (ft. Sia)
Vydáno: 29.8.2011
Celkový čas: 41:38
Vydavatel: Parlophone
Minulý rok nabídl hned několik povedených tanečních desek (namátkou "Flesh Tone" od Kelis nebo sérii "Body Talk" švédské Robyn), letos ale žádná zásadnější nahrávka nevyšla. Záplata nakonec přichází v podobě "Nothing But The Beat" Francouze Davida Guetty. Zpočátku to ale vypadalo, že místo pořádného mejdanu nám Geťák nabídne plíživou kocovinu. První dva singly "Where Them Girls At" a "Little Bad Girl" jsou totiž neoriginální elektro bolehlavy, zábavné jako šachová partie proti slepému šimpanzovi.

Ke štěstí posluchačů tyto dva zmetci odezní hned jako první, a deska se pak už jen zlepšuje. A protože David (díky bohu) nezpívá, jeho desky obvykle zdobí doslova souhvězdí áčkových featuringů. Ani tentokrát tomu není jinak. "Turn Me On" ožívá díky hlasu všudypřítomné Nicki Minaj, rapové Lady Gaga. Ta překvapivě ale většinu songu výborně odzpívá, takže už tak melodický základ získal ono něco navíc, co písničku slušně pozvedává. A Nicki není jedinou zástupkyní hip hopu, "Nothing But The Beat" je rappery přímo přesyceno. Svou rýmovou troškou do mlýna se přišli podělit i Flo Rida, Lil Wayne, Snoop Dogg nebo Timbaland.


David Guetta feat. Jennifer Hudson - Night Of Your life

Kdo měl tu smůlu a slyšel originální verzi Snoop Doggovy podivnosti "Sweat", musí uznat, že v tomto případě se Guettovi povedlo proměnit Quasimoda v Brada Pitta. Pan diskžokej si pomohl především chytrým vysamplováním devadesátkové klasiky "Don't You Want My Love" britského DJe Felixe. Hned následující "Without U" s hostujícím Usherem patří mezi nejsilnější momenty novinky. Euforický refrén se synth-kytarových efektem ve stylu Daft Punk je to pravé letní osvěžení, které bude v rádiích rotovat ještě rok od vydání jako singl.

Na desce nechybí ani will.i.am, jeho kousek zní ale zoufale rutinně. Nudný kříženec "I Gotta Feelin" a "Boom Boom Pow" navíc odhaluje další slabinu frontmana Black Eyed Peas - všechny jeho texty jsou totiž o tancování v clubu, popíjení v clubu a balení slečen v clubu. Skoro to až vypadá, že se will.i.am mentálně zastavil v patnácti letech, kdy pro něj zřejmě neexistovalo nic úžasnějšího než trsání na diskotéce a porušení večerky. Mnohem originálnější a o poznání říznější je vynikající spojení s Timbalandem a zpěvačkou Dev. Trochu paradox, že Guetta v ní vůbec nezní jako Guetta a velice mu to svědčí. Hymnická "Night Of Your Life" s majitelkou superhlasu Jennifer Hudson je další trefa do černého. A zlatou sérii neporuší ani Jessie J v "Repeat" nebo Sia s nejklidnější (ale o to naléhavější) "Titanium".

Nothing But The Beat - dvoudisková edice

David Guetta - Nothing But the Beat
David Guetta v Česku vydává výhradně dvoudiskovou edici nového alba, jednodisková je pouze pro americký trh. První disk je totožný se standardní verzí alba, druhý disk obsahuje guettovský house bez vokálů. Při prvním poslechu (například v otvíráku "The Alphabeat") budete mít možná pocit, že se na vás z repráků valí nevydané songy dua Daft Punk. Kromě toho nabízí progresivnější sound než vokální první CD, zaujme i spolupráce s Avicii "Sunshine". Celkové omámení osmibitem čouhá z každého druhého tracku, chybí trocha diverzity.

Nic než beat svou nenáročností jistě neaspiruje na nejhlubší intelektuální zážitek roku, ale energie alba je nepřeslechnutelná. Hodí se jak na svižnější jízdu autem (tested), celodenní štípání dříví (tested) nebo pořádnou party (about to be tested), prostě všechno, co musí odsýpat. David totiž už ví, kdy je třeba přitlačit, kdy stačí silná synth-linka s údernými beaty a koho si vybrat k nazpívání svých výtvorů. Jeho popový house od desky "One Love" ještě více vyměkl, ale byla by škoda známky snahy o něco nového jedním mávnutím odsoudit. Přistupte na Davidovu hru a budete se bavit.


David Guetta feat. Sia - Titanium



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY