Dobet Gnahoré předvede Praze pestré africké styly

31.08.2011 18:25 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Dobet Gnahoré
© facebook interpreta
Dobet Gnahoré pochází z Pobřeží Slonoviny a je doslova živoucí encyklopedií afrických stylů od kamerunského bikoutsi po konžskou rumbu nebo od high-life z Ghany po ziglibiti z její rodné vlasti. Žár Afriky přiveze v pondělí 26. září do pražského Paláce Akropolis.

Dobet Gnahoré má africkou hudbu v krvi. Její otec Boni Gnahoré vedl bubnovou sekci ansámblu Ki-Yi Mbock Company, který je mezinárodně renomovaným pilířem afrického divadla i tance. Zatímco z evropského pohledu nejúspěšnější umělci Afriky se orientují na evropské publikum za cenu kompromisů, Dobet Gnahoré zůstává - přestože žije v Marseille - zakotvena svojí tvorbou pevně na mateřském kontinentě. Vedle repertoáru ve své mateřštině zpívá a komponuje v několika dalších afrických jazycích a udržuje si obdivuhodně těsný kontakt s místní kulturou. Její manžel a kapelník, kytarista Colin Laroche de Féline, je jedním z mála evropských hudebníků, který nezvolil cestu fúze ale naopak se totálně ponořil do africké hudby. První společné koncerty absolvovali jako duo ve Francii a po návratu do Afriky se stali hlavní magnetem "afrického Midem", největšího veletrhu africké hudby MASA v Abidjanu, hlavním městě Pobřeží slonoviny. Roku 2006 zpěvačka získala cenu BBC World Music jako nejlepší nový umělec, roku 2010 byla vybrána do programu prestižního festivalu a veletrhu Womex.

Předprodej vstupenek zajišťuje síť Ticketpro a také přímo Palác Akropolis. Do 3. září seženete lístky na stání za 290 Kč a na sezení za 340 Kč. Od 4. září se cena zvedne na 360 Kč a 410 Kč a na místě zaplatíte 400 Kč a 450 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY