Björk prozradila další podrobnosti k "Biophilii"

01.07.2011 09:42 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Björk
© Carsten Windhorst
Před pár dny unikl na internet nový singl islandské Björk. Ta se proto rozhodla "Crystalline" vydat prostřednictvím iTunes dříve. Mimo to však obíhá svět i tisková zpráva k jejímu chystanému projektu "Biophilia"...

Projekt se skládá z několika částí: studiové desky, aplikací, webu, na míru sestavených hudebních nástrojů, živých vystoupení, dokumentu a vzdělávacích workshopů. Deska, jak již možná víte, nabídne deset skladeb, a měla by údajně vyjít již 26. září. Zároveň bude vydána i jako aplikace pro iPad a iPhone. Ta by měla posluchačům zprostředkovat "interaktivní hry vycházející z hudebního i vědeckého tématu jednotlivých skladeb a bude obsahovat i hudební animaci písně s textem".

Björk - Crystalline
© facebook interpreta
V průběhu následujících tří let se uskuteční i turné s projektem, Björk se chystá do osmi světových měst, v každém z nich stráví po šesti týdnech, v jejichž průběhu bude vystupovat v menších prostorech (kapacita do dvou tisíc návštěvníků). Zároveň s pobyty ve městech plánuje i četné návštěvy škol, kde bude v rámci workshopů zpestřovat hudební znalosti žáků. První noha turné už začala, probíhá v Manchesteru v rámci Manchester International Festival. Na vystoupeních byly představeny i speciální nástroje, kromě gamelesty i téměř třímetrové "kyvadlové harfy" nebo varhany, jejichž píšťaly jsou ovládány MIDI controllery.

O projektu "Biophilia" vzniká i devadesátiminutový dokument, jehož předmětem bude živá premiéra projektu. Níže se můžete podívat, jak vznikala gamelesta, kterou jste slyšeli v "Crystalline", a na to, jak se líbila první veřejná prezentace projektu, manchesterská generálka "Biophilie", která se uskutečnila v pondělí (27. 6.), oslovené veřejnosti. Na ilegální video jednoho z dalších nových songů "Thunderbolt" (protože paní Björk si nepřeje, aby byl na vystoupeních pořízen jakýkoliv záznam), se můžete podívat nejníže, ale pšt.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY