Slyšeno v předstihu: Beyoncé - 4

09.06.2011 07:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Beyoncé - 4
© facebook interpreta
První singl z desky "4", pro současný mainstream výstřední kus "Run The World (Girls)", přišel některým jako velice příjemné překvapení. Nejde jen o to vysamplovat stylovou alternativní věc (v tomto případě "Pon De Floor" projektu Major Lazer, které tvoří producenti Diplo a Switch), jde i o to, že Beyoncé ukázala něco jako odvahu a umělecké odhodlání. Přijít s něčím takovým, když je in electro-dance-whatever-pop, i za tu cenu, že to netrumfne všechny ty ikony taneční hudby? A netrumflo.

Čtvrtá studiovka Beyoncé Knowles vznikala údajně od roku 2009. K její produkci byli přizváni lidé jako Babyface, Diane Warren, Kanye West, Ryan Tedder, Switch nebo The-Dream. Ex-Destiny's Child údajně vybírala za dozoru hlav vydavatelství ze dvaasedmdesáti songů, jako zklamání může fanouškům přijít i fakt, že deska nabídne z tohoto množství pouze dvanáct kousků, deluxe o tři více a k nim tři remixy prvního singlu.

Album "4" otevírá song sladký a milování plný titulovaný jako "1+1". Naživo jej Beyoncé předvedla 25. května ve finálovém večeru American Idol, pouze za doprovodu piána, za což sklidila ovace, a den poté vyšel jako promo singl v USA. Instrumentální základ písně je hlubší, důraz na níže posazený doprovod nechává vyznít zvučný hlas Beyoncé a všechny pěvecky technické kvality, které má. Song je překrásný. Je naléhavý. I když jeho obsah - decentně afektované výkřiky o tom, že chce "být pomilována" - je hned v prvních minutách alba trošku od věci, protože čas dráždění ještě přijde. Ale cení se, že paní Knowles jde rovnou k věci.

Beyoncé
© facebook.com/beyonce
Jeden z klenotů desky přichází hned vzápětí. "I Care" je technicky nápaditým, v pojetí popovým r'n'b předurčeného trhu přinejmenším zajímavým songem. Zní výborně, kombinací rozličných prvků Beyoncé dokazuje, že nekecala a opravdu studovala tvorbu muzikantů jako Fela Kuti, The Stylistics, Lauryn Hill, Stevie Wonder a Michael Jackson. Následuje "I Miss You", zpátečnický paskvil a technicky spíše horší (viz souzvuk hlavního citlivého vokálu a o oktávu výše posazeného "zpěvu/křiku"), na desce je spíše vata než song, u kterého se vyplatí se pozastavit. Dále druhý singl, povedené a milé "Best Thing I Never Had". Hitovka.

Prostřední pasáž alba zní více americky. A nejen proto, že vypomohli Andre 3000 hlasově, Kanye West a Consequence produkčně. Překvapit může "Star Over", které se plynule vyvíjí, až přejde do příjemné (i když už docela otřepané) podmanivé skladbičky. To jediné, co tomuto songu dává rozměr, je multi-polohový hlas Beyoncé. Za zmínku stojí hromada songů, k některým výše zmíněným i třeba harmonické, rozverné a laškovné "End Of Time".

Ty, kteří čekají na novou Beyoncé, potěší bezesporu stopy jako "Countdown", ty, kteří mají rádi křehčí a vláčnější kusy zpěvačky, nasytí "I Was Here" a ty, které baví Mariah a Whitney, zabaví "Love On Top". V tuto chvíli se hodí použít otřepané klišé, že deska "4" je ve své podstatě pestrá a téměř každý si na ní nějaký ten song najde. Příznivce Beyoncé možná nadchne spektrum prvků a její nezaměnitelný vokál, některým z těch ostatních třeba udělá radost, že ty rádiové songy jsou aspoň produkčně docela zajímavě podané.

Beyoncé na leak alba reagovala slovy...

"Moje deska utekla na internet, a přestože jsem nechtěla představit své nové písně touto cestou, moc si vážím všech těch pozitivních ohlasů posluchačů. Pokaždé když nahrávám, myslím jen na své fanoušky, kteří budou každý beat a tón žít se mnou. Dělám hudbu proto, abych těšila lidi, a oceňuji, že tolik lidí dychtilo po mých nových písních."

Jistou věcí je, že deska má nedefinovatelné a specifické aroma, jednotlivé stopy působí v rámci mezí odlišně, a vytvářejí tak po zvukové stránce povedenou koláž. Nahrávka je tak sytá, hutná a vyvážená. Dočkáte se, po hudební stránce, nejednoho podařeného songu. I přesto, že paní Bé nemusela tolik šetřit a mohla přidat, za výsledek se rozhodně nemusí stydět.

"4" hledejte v obchodech díky Sony po 27. červnu, kdy na musicserveru vyjde i plnohodnotná recenze na album, a na jeho standardní edici se dočkáte těchto songů: 1+1, I Care, I Miss You, Best Thing I Never Had, Party, Rather Die Young, Start Over, Love On Top, Countdown, End Of Time, I Was Here, Run The World (Girls).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY