Korejské popové tornádo

15.09.2011 11:05 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Málokdy se stává, aby se do povědomí milovníků popu dostalo korejské jméno. 2NE1 je jedno z prvních uskupení, kterému se na internetu podařilo vytvořit doslova armádu oddaných fanoušků. Co je na CL, Daře, Minzy a Bom alias 2NE1 tak zvláštního? Nezastavitelná energie.
8/10

2NE1 - Ugly

Skladby: I Am The Best, Ugly, Lonely, Hate You, Don't Cry, Don't Stop The Music
Vydáno: 28.7.2011
Celkový čas: 21:39
Žánr: electropop
Vydavatel: YG Entertainment
Upřímně - kolik posluchačů si v ČR, potažmo ve světě, dobrovolně pustí cokoliv v korejštině? Minimálně u nás si více lidí poslechne Dana Nekonečného a vzápětí Evu a Vaška než třeba jihokorejskou dívčí skupinu 2NE1. A to jen proto, že asijské jazyky jsou spíše parodované než adorované. Přitom tyhle holky mají opravdu co nabídnout. Jejich druhé mini-album "Ugly" je toho důkazem. Katalog západního elektropopu ve stylu Black Eyed Peas nebo čehokoliv z produkce RedOna je poněkud omezený. Velkých jmen zase tolik není a kdo by hledal vhodnou alternativu, nemá nikde zaručeno, že ji najde. Korejské a japonské trhy přitom nabízejí desítky domácích delikates, z nichž 2NE1 září momentálně nejvíce. Možná i proto, že zní opravdu západně.


2NE1 - Don't Stop The Music

Dvorní producent Teddy si v naprostém souladu se současnými trendy hraje s provokativními elektro beaty a nechává za sebou opravdovou spoušť. Jeho melodie vás v "I Am The Best" nenechá klidnými, i kdybyste se nadopovali paletou lexaurinů a dost možná si korejské nega če čalagá (jsem nejlepší) budete opakovat ještě příští dekádu. Toto mini-album však nabízí víc než to. Do elektronického základu titulního songu "Ugly" se najednou vloží poprockový refrén kompletně v angličtině a vyloupne se z něj svižná balada.

Šestipoložkové EP ani jednou nesjede omylem z cesty, každá skladba navíc dostala i vlastní videoklip. Klavírem podbarvenou elektrárnu "Hate You" by si do repertoáru mohla zařadit i švédská královna Robyn a nikoho by tím nepohoršila. Velkým nešvarem popových alb jsou rozplizlé cajdáky bez života. K velkému překvapení se dvě místní balady - pomalá "Lonely" a taneční "Don't Cry" podařily, nechybí jim jiskra a nenudí.

Závěrečná vypalovačka "Don't Stop The Music" chytne díky skvěle použitým bubnům a opět výrazné melodii. Mimochodem, klip má více než dvacet milionů zhlédnutí, což jasně dokazuje vliv skupiny i mimo padesátimilionovou Koreu.

Pokud tedy patříte mezi fanoušky žánru, rozhodně své předsudky vůči korejštině zmuchlejte a hoďte za hlavu. 2NE1 svým sebevědomým pojetím popu baví obrovskou měrou a možná by se mohly stát první asijskou hvězdou, která dobude Ameriku a poté i celý zbytek světa. Ostatně s will.i.amem z BEP už na první anglické desce pracují.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY