Zemřel Gil Scott-Heron

28.05.2011 18:48 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Gil Scott-Heron
© wordpress.com
Americká legenda, jazzový básník, muzikant, spisovatel a soul funkový zpěvák Gil Scott-Heron, v pátek 27. května ve věku šedesáti dvou let skonala.

Příčina smrti zůstává neobjasněná, mluvčí XL Recordings Lisa Gottheil potvrdila pouze informaci, že Scott-Heron zemřel ve čtyři odpoledne v jedné z newyorských nemocnic.

Gil Scott-Heron si v Americe vysloužil přezdívku "kmotr rapu", jeho hudba měla vliv na mnoho generací současných hudebníků: hudebně kombinoval jazz, soul a blues s mluveným slovem, je považován za gurua hip hopu i díky tématice svých písní, jeho lyrické texty se obsahově dotýkaly sociálních a politických otázek doby. Je rovněž známý svými excesy, léta bojoval se závislostmi na alkoholu a drogách, kvůli kterým si v roce 2001 a 2007 i pobyl nějaký čas ve vězení.

Jeho poslední deska "I'm New Here" vyšla vloni, po šestnáctileté pauze, a dočkala se i remixové edice nazvané "We're New Here", se kterou muzikantovi vypomohl (jak možná víte, protože jste viděli a slyšeli) Jamie xx z The xx


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY